Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Lídri APEC vyzvali na voľný obchod a investície na pomoc ekonomikám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na úvod stretnutia lídri Japonska a Nového Zélandu varovali krajiny pred protekcionizmom v obchode.

Kuala Lumpur 20. novembra (TASR) - Lídri ázijských a tichomorských štátov (APEC) sa v piatok stretli na virtuálnom samite s cieľom nájsť spôsoby, ako oživiť svoje ekonomiky, ktoré zasiahla pandémia nového koronavírusu. Americký prezident Donald Trump sa pritom zúčastňuje rokovaní po prvýkrát od roku 2017.

Uvedené stretnutie lídrov bolo zároveň prvým od roku 2018 po tom, čo vlaňajší hostiteľ - Čile zrušil každoročný samit pre násilné domáce protesty.

Účasť amerického prezidenta bola prekvapením. Trump spochybňuje výsledok prezidentských volieb v USA, ktoré vyhral Joe Biden. Minulý víkend Trump vynechal samity vo východnej Ázii. Tentoraz stiahol prejav, s ktorým mal v piatok vystúpiť.

Tohtoročný hostiteľ, malajzijský premiér Muhyiddin Yassin uviedol, že APEC, ktorého členovia sa podieľajú 60 % na globálnom hrubom domácom produkte (HDP), má ústrednú úlohu na čele postpandemického hospodárskeho oživenia. Za východiská zo súčasného hospodárskeho poklesu označil pritom obchod a investície.

Vyzval tiež členov APEC, aby zostali jednotní v boji proti ochoreniu COVID-19 a zabezpečili, aby vakcíny a zdravotnícke technológie boli dostupné pre všetkých.

Lídri APEC mali diskutovať aj o nových cieľoch rozvoja v nasledujúcich 20 rokoch. Nahradia tzv. bogorské ciele, pomenované po indonézskom meste, v ktorom sa lídri v roku 1994 dohodli na voľnom obchode a investíciách.

Na úvod stretnutia lídri Japonska a Nového Zélandu varovali krajiny pred protekcionizmom v obchode. Japonský premiér Jošihide Suga uviedol, že „slobodný a otvorený indicko-tichomorský región bude základným kameňom prosperity regiónu.“

Japonsko a ďalších 14 ázijských štátov minulú nedeľu (15.11.) podpísalo najväčšiu dohodu o voľnom obchode na svete - Regionálne komplexné hospodárske partnerstvo (RCEP). Suga, ktorý sa úradu ujal v septembri, uviedol, že Japonsko bude ďalej presadzovať širší pakt o voľnom obchode medzi 21 členmi APEC (ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce).

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová zase vyjadrila nádej, že sa lídri APEC dohodnú na vízii rastu zameranej na voľný obchod, digitálne inovácie, udržateľnosť a začlenenie. „Keďže čelíme najväčšej ekonomickej výzve tejto generácie, nesmieme opakovať chyby z minulosti tým, že pristúpime k protekcionizmu,“ vyhlásila. APEC musí naďalej udržiavať trhy otvorené, aby obchod plynul, dodala.

APEC združuje Austráliu, Brunej, Kanadu, Čile, Čínu, Hongkong, Indonéziu, Japonsko, Južnú Kóreu, Malajziu, Mexiko, Nový Zéland, Papuu-Novú Guineu, Peru, Filipíny, Rusko, Singapur, Taiwan, Thajsko, USA a Vietnam.