Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Lídri EÚ sa dohodli na sedemročnom rozpočte únie

Herman Van Rompuy Foto: TASR/AP Photo

Van Rompuyov návrh sedemročného rozpočtu v objeme 960 miliárd eur oproti jeho pôvodnému návrhu znamenal zníženie o 12 miliárd eur.

Brusel 8. februára (TASR) - Lídri Európskej únie sa dnes poobede po najdlhšie trvajúcom summite z posledných dohodli na novom návrhu rozpočtu únie na roky 2014-2020.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy na tlačovej besede po skončení dvojdňových rokovaní vyzval Európsky parlament (EP), ktorý má spolurozhodovaciu právomoc, aby sa zodpovedne ujal svojej zodpovednosti a schválil rozpočet, na ktorom sa dnes dohodli lídri EÚ.

"Európsky rozpočet nie je bežná účtovná operácia. Závisí od neho prežitie viacerých regiónov a mnohých spoločenských skupín, takže by ste mali starostlivo zvažovať úvahy o jeho odmietnutí," vyzval Van Rompuy poslancov EP.

Viacerí poslanci, vrátane predsedov frakcií Európskej ľudovej strany Josepha Daula a Aliancie demokratických liberálov (ALDE) Guya Verhofstadta dnes avízovali, že v EP sedemročný rozpočet nastavený na záväzky vo výške 960 miliárd eur a priame výdavky v hodnote 908 miliárd eur nepodporia. Podobné vyjadrenia mal tesne pred začiatkom summitu EÚ aj predseda europarlamentu Martin Schulz, ktorý upozornil, že takto nastavený dlhodobý rozpočet môže byť deficitný, čo je pre EP neprijateľné.

Van Rompuy na tieto úvahy odpovedal tvrdením, že rozdiel medzi záväzkami a výdavkami únie nie je až taký priepastný, aby sa to nedalo zvládnuť. "Musíte preukázať svoju zodpovednosť. My sme to už urobili a teraz sa spoliehame na rovnakú reakciu Európskeho parlamentu," apeloval.

Van Rompuyov kompromisný návrh sedemročného rozpočtu v objeme 960 miliárd eur oproti jeho pôvodnému návrhu z novembra minulého roka znamenal zníženie o 12 miliárd eur. Pôvodný návrh Európskej komisie predpokladal krytie dlhodobého rozpočtu únie dokonca sumou 1,04 bilióna eur.

Lídri EÚ podporili vytvorenie zóny voľného obchodu s USA

Lídri Európskej únie (EÚ) sa dohodli, že sa budú snažiť o vytvorenie zóny voľného obchodu s USA. Teraz je na ťahu Biely dom, aby sa rozhodol, či sa pokúsi uzavrieť obchodnú dohodu, ktorá by zahŕňala krajiny, na ktoré pripadá polovica ekonomického výkonu sveta, informovala agentúra Reuters.

Veľkí exportéri Nemecko a Británia získali na summite v Bruseli podporu ostatných členov, aby únia mohla začať rokovania s USA o zóne voľného obchodu. Mnohí lídri veria, že prípadná dohoda by Európe pomohla dostať sa z bankovej a dlhovej krízy.

V konečnom vyhlásení lídri EÚ "podporili komplexnú obchodnú dohodu" s USA. "Musíme sa pohnúť dopredu," povedal prezident Európskej komisie José Manuel Barroso na konci summitu. "Komisia sa bude snažiť zrealizovať celý potenciál integrovanej transatlantickej obchodnej dohody."

Americký viceprezident Joe Biden sa minulú sobotu (2. 1.) vyslovil pre rýchle vytvorenie transatlantickej zóny voľného obchodu. "Verím, že dokážeme prekonať všetky ťažkosti. Plody tohto úspechu by boli takmer nekonečné," povedal Biden.

Od začiatku druhého funkčného obdobia prezidenta Baracka Obamu sa diskusie o zóne voľného obchodu medzi USA a EÚ zintenzívnili. Predpokladá sa, že Obama by iniciatívu mohol podporiť na budúci týždeň v utorok (12. 2.) vo svojej výročnej správe o stave únie.

Informovala o tom agentúra Reuters.