Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Lídri EÚ sa zídu na mimoriadnom summite o dlhodobom rozpočte

Foto: TASR/AP

Okrem mimoriadneho summitu sa však v dňoch 18. a 19. októbra bude konať aj riadny jesenný summit únie, ktorého hlavným bodom bude európska dlhová kríza.

Brusel 30. augusta (TASR) - Lídri Európskej únie (EÚ) sa v druhej polovici novembra zídu v Bruseli na mimoriadnom summite, aby prediskutovali návrh rozpočtového rámca európskeho bloku z dlhodobého hľadiska.

Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z únie, ktorý nechcel byť menovaný.

Podľa tohto zdroja presný dátum rokovaní zatiaľ nebol určený, ale mali by sa uskutočniť v druhej polovici novembra. Brusel totiž prišiel s návrhom na summit, ktorý by sa primárne venoval otázke dlhodobého finančného rámca EÚ.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Peter Javorčík v tejto súvislosti, v rozhovore pre TASR uviedol, že všetky členské štáty, v súlade s postojom predsedu Európskej rady, potvrdili svoj záujem ukončiť rokovania o dlhodobom rozpočte ešte do konca tohto roku.

"Pomerne podstatné bolo oznámenie, o tom, že predseda Európskej rady Herman Van Rompuy zorganizuje špeciálny, mimoriadny summit práve k otázke finančnej perspektívy v polovičke novembra," uviedol Javorčík. A dodal, že zmyslom tohto summitu je ukončiť rokovanie k finančnej perspektíve na úrovni členských krajín.

Slovenský diplomat zhodnotil ako kľúčové dnešné rozhodnutie členských krajín, že majú záujem na tom, aby sa rokovania ukončili do konca tohto roku, tak ako to bolo dohodnuté na úrovni premiérov a prezidentov ešte koncom júna.

"Ide o to, nastaviť ten proces tak, aby sme k tomu záverečnému kompromisu dospeli," uviedol Javorčík. A dodal, že aj po mimoriadnom novembrovom summite EÚ, rokovania o celkovom balíku budúceho rozpočtu budú pokračovať, lebo je záujem pripraviť čo najucelenejší návrh pre Európsky parlament.

Informáciu o mimoriadnom summite EÚ v novembri pre TASR potvrdil aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Okrem mimoriadneho summitu sa však v dňoch 18. a 19. októbra bude konať aj riadny jesenný summit únie, ktorého hlavným bodom bude európska dlhová kríza.