Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Lídri EÚ:Dlhodobý rozpočet a ozdravný plán bude fungovať od 1. januára

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Zároveň vyzvali poslancov Európskeho parlamentu a členské krajiny EÚ, aby čo najrýchlejšie dokončili formálne schválenie dohôd.

Brusel 11. novembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli a nemecká kancelárka Angela Merkelová v mene nemeckého predsedníctva v Rade EÚ v stredu počas videokonferencie privítali politickú dohodu europarlamentu a Rady EÚ o konečnej podobe sedemročného rozpočtu EÚ a súvisiaceho plánu obnovy po koronakríze, známeho ako EÚ budúcej generácie.

Trojica lídrov privítala správu o ukončení trialógu, teda rokovaní medzi inštitúciami EÚ, a ocenila aj dosiahnutie minulotýždňovej dohody medzi vyjednávačmi euroinštitúcií o mechanizme právneho štátu, ktorý bude previazaný s čerpaním eurofondov sedemročného únijného rozpočtu (2021 - 2027).

Von der Leyenová, Sassoli aj Merkelová v spoločnom vyhlásení odkázali, že nastal čas na dokončenie všetkých potrebných krokov, ktoré umožnia, aby viacročný finančný rámec aj ozdravný plán po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur vstúpili do platnosti od 1. januára 2021.

Zároveň vyzvali poslancov Európskeho parlamentu a členské krajiny EÚ, aby čo najrýchlejšie dokončili formálne schválenie dohôd dosiahnutých v utorok a minulý týždeň, čo podľa ich vyhlásenia otvorí cestu pre oficiálne prijatie všetkých potrebných právnych predpisov a v prípade potreby aj ratifikácie v národných parlamentoch.

Všetci traja zdôraznili, že závažnosť súčasnej epidemiologickej a hospodárskej situácie v Európe jasne naznačila potrebu rýchlych, koordinovaných a rozhodných opatrení. Pripomenuli, že včasné nadobudnutie platnosti viacročného finančného rámca a programu EÚ budúcej generácie sú "absolútnym predpokladom" na úspešné prekonanie zdravotnej a hospodárskej krízy, pretože poskytnú potrebné rozpočtové prostriedky na financovanie nevyhnutných akcií a programov v prospech ekonomiky a spoločnosti.

Lídri eurokomisie, europarlamentu a Nemecka sa v závere dohodli, že počas najbližších týždňov budú úzko spolupracovať, aby mohli monitorovať pokrok pri prijímaní legislatívnych aktov a ďalších krokov, ktoré zaistia fungovanie dlhodobého rozpočtu a ozdravného plánu od 1. januára 2021.


Spravodajca TASR Jaromír Novak