Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Lídri skupiny G20 podporia plán na zavedenie min. firemnej dane 15 %

Na snímke zasadacia miestnosťou v konferenčnom centre La Nuvola pred začiatkom samitu G20 v Ríme, v sobotu 30. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Záverečné vyhlásenie lídrov samitu skupiny G20 by malo byť formálne prijaté v nedeľu (31. 10.).

Rím 30. októbra (TASR) - Lídri skupiny 20 najväčších ekonomík (G20) podporia plán Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zavedenie globálnej minimálnej firemnej dane vo výške 15 %. Daň by mohla začať platiť už v roku 2023.

Vyplýva to z návrhu záverečného vyhlásenia dvojdňového samitu G20, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters. V návrhu sa uvádza, že lídri požadujú rýchle vypracovanie vzorových pravidiel a nadnárodných nástrojov na základe programu OECD zameraného na boj proti znižovaniu základu dane a presunu ziskov nadnárodných spoločností (BEPS), ako sa dohodlo v pláne implementácie, pričom cieľom je, aby nové pravidlá začali na globálnej úrovni platiť v roku 2023.

Záverečné vyhlásenie lídrov samitu skupiny G20 by malo byť formálne prijaté v nedeľu (31. 10.).

Začiatkom októbra 136 krajín dosiahlo dohodu o globálnej minimálnej firemnej dani. Po jej zavedení bude pre koncerny, ako sú napríklad Google, Amazon, Facebook, Microsoft či Apple, ťažšie vyhýbať sa zdaneniu tým, že založia pobočky v jurisdikciách s nízkym daňovým zaťažením.