Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Limity súm na platbu v hotovosti by sa mohli zjednotiť na 15.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V súčasnosti právna úprava neumožňuje platby v hotovosti nad sumu 5000 eur pre právnické a fyzické osoby - podnikateľov a nad 15.000 eur pre nepodnikateľov.

Bratislava 21. marca (TASR) - Limity súm, do ktorých sú umožnené platby v hotovosti, by sa mohli zjednotiť na 15.000 eur. Nerozlišovalo by sa pritom, či ide o fyzickú alebo právnickú osobu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti poslancov SaS, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania.

V súčasnosti platný zákon o obmedzení platieb v hotovosti nadobudol účinnosť 1. januára 2013. "Od tohto dňa až dodnes nebol ani raz novelizovaný. Uplynulé desaťročie umožňuje tento zákon spätne hodnotiť, pričom možno konštatovať, že jeho deklarovaný cieľ, ktorým bola eliminácia daňových podvodov, sa nenaplnil," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

V súčasnosti právna úprava neumožňuje platby v hotovosti nad sumu 5000 eur pre právnické a fyzické osoby - podnikateľov a nad 15.000 eur pre nepodnikateľov. Zákaz sa neuplatňuje v čase krízovej situácie, vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu, núdzového stavu a mimoriadnej situácie.

Účinnosť novely navrhujú poslanci od 1. júla tohto roka.