Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Limity úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania by sa mali zvýšiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Limit úveru na byt pre fyzické osoby by sa mal zvýšiť z 90.000 eur na 120.000 eur.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Výška úverov poskytovaných zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) sa má zvýšiť. Cieľom je podporiť výstavbu nájomných bytov. Vyplýva to z novely zákona o ŠFRB z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú vo štvrtok posunulo plénum Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Zo štátneho fondu je možné v určitých prípadoch poskytnúť úver až do 100 % obstarávacej ceny s lehotou splatnosti do 40 rokov, súčasná legislatíva však ustanovuje maximálny limit výšky úveru na byt, na štvorcový meter (m2) podlahovej plochy bytu alebo na m2 zatepľovanej plochy.

Limit úveru na byt pre fyzické osoby by sa mal zvýšiť z 90.000 eur na 120.000 eur. Pri obstarávaní nájomného bytu obcou, vyšším územným celkom (VÚC) alebo neziskovou organizáciou sa má zmeniť limit 90.000 eur na byt na 1350 eur za m2 podlahovej plochy bytu.

Limit sa zvyšuje aj pri úvere na modernizáciu bytovej budovy a odstránenie systémovej poruchy z 500 eur na 800 eur na m2 podlahovej plochy bytu.

Pri zateplení bytovej budovy alebo zariadenia sociálnych služieb sa má zvýšiť limit zo 100 eur na m2 zatepľovanej plochy na 200 eur za m2 podlahovej plochy. Na účel výstavby zariadenia sociálnych služieb sa zvýši limit úveru zo 760 eur na 1200 eur za m2 podlahovej plochy obytnej miestnosti.

Vypustiť by sa malo ustanovenie určujúce maximálnu výšku sumy odpustenej časti úveru (6000 eur) pre mladomanželov poskytnutého na obstaranie bytu staršieho ako tri roky. "Navrhovanou úpravou však nie je dotknutá možnosť odpustenia časti úveru pri narodení dieťaťa, určená vo výške 2000 eur na každé dieťa, ktoré žije so žiadateľom v spoločnej domácnosti a dožilo sa jedného roku veku, rovnako ako u všetkých okruhov žiadateľov, ktorými sú fyzické osoby," dodal rezort v materiáli.