Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

D. LIPŠIC: Pri čerpaní eurofondov by sa mali zjednodušiť pravidlá

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Hnutie taktiež navrhuje, aby viac prostriedkov z eurofondov smerovalo do samospráv a menej do národných projektov.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Zrušenie hodnotiacich komisií, zjednodušenie pravidiel pri čerpaní financií či väčšia podpora podnikateľských projektov. To sú niektoré z desiatich opatrení, ktoré navrhuje hnutie Nová väčšina - Dohoda (NOVA) na zlepšenie čerpania eurofondov.

"Podľa Európskej komisie je Slovensko piate najhoršie v čerpaní eurofondov. Premiér zúfalo hasí situáciu požiadavkou do Bruselu o predĺženie čerpania eurofondov. Táto vláda nie je schopná čerpať prostriedky včas a transparentne," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii líder hnutia Daniel Lipšic.

NOVA preto navrhuje desať riešení, ktoré by podľa nich prispeli k zlepšeniu čerpania eurofondov. Zrušiť by sa mali napríklad hodnotiace komisie alebo znížiť počet požadovaných dokumentov od žiadateľov pri predkladaní projektov. "Kým v roku 2004 žiadateľ pri písaní projektu na podporu výskumu musel prejsť cez 19 dokumentov, takmer o deväť rokov neskôr tiež pri tom istom projekte žiadateľ musí prejsť cez neuveriteľných 91 dokumentov," priblížil odborný garant pre regionálny rozvoj hnutia Vladimír Škola. Podľa jeho slov sú pri posudzovaní predkladaných projektov zbytočné aj hodnotiace komisie. "Hodnotiace komisie sú najslabším článkom v celom systéme rozhodovania a veľakrát rozhodujú podľa vágnych kritérií," doplnil.

Hnutie taktiež navrhuje, aby viac prostriedkov z eurofondov smerovalo do samospráv a menej do národných projektov. "Práve národné projekty sú dôvod, prečo Slovenská republika nestíha čerpať eurofondy," myslí si Škola.

Väčšiu podporu by mali mať aj malí a strední podnikatelia. Peniaze z eurofondov by mali podľa hnutia prednostne smerovať na podporu živnostníkov. Podľa strany totiž tieto peniaze najčastejšie končia často vo veľkých a zabehnutých podnikoch, ktoré by sa bez tejto pomoci zaobišli.