Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Liptovskí chovatelia hovädzieho dobytka poslali výzvu ministrovi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Až o tri štvrtiny znížená podpora veľkých dobytčích jednotiek v porovnaní s minulým rokom spolu s klesajúcou cenou mlieka a rastúcimi vstupmi nútia chovateľov redukovať stavy dojníc.

Ludrová 2. novembra (TASR) – Predstavitelia takmer troch desiatok poľnohospodárskych podnikov z celého Liptovského regiónu poslali v uplynulých dňoch spoločnú výzvu ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomírovi Jahnátkovi.

Upozorňujú ho v nej na kritický stav chovu hovädzieho dobytka a predovšetkým dojníc v súvislosti s dramaticky sa znižujúcou štátnou podporou.

„Rozhodne nechceme, aby táto výzva vyznela negatívne. Chceme byť nápomocní rezortným ministrom, opakovane prezentovanému úsiliu podporiť živočíšnu výrobu, aby na pultoch slovenských obchodov mali výraznú prevahu kvalitné potraviny z domácej produkcie. No a mlieko je predsa jednou zo základných potravín,“ zdôraznil predseda Poľnohospodárskeho družstva (PD) v Ludrovej a Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček.

Až o tri štvrtiny znížená podpora veľkých dobytčích jednotiek v porovnaní s minulým rokom spolu s klesajúcou cenou mlieka a rastúcimi vstupmi nútia podľa neho chovateľov redukovať stavy dojníc. „Usilujeme sa ich udržať, no už sa dlhšie nedokážeme boriť so zahraničnou konkurenciou, ktorá má k dispozícii neporovnateľne väčšie dotácie. Ústup od živočíšnej výroby sa určite citlivo dotkne aj zamestnanosti a krajinotvorby v podhorských oblastiach Slovenska,“ zdôraznil Štefček.

„Nie je vôbec jednoduché rozhodnúť sa pre zníženie stavu dojníc. Ak už raz k tomu dôjde, cesta naspäť bude iba veľmi ťažká a časovo náročná, lebo vychovať dojnicu trvá zhruba tri roky. Preto stále veríme, že sa štátna podpora obráti tak, aby sme boli schopní udržať chovy a dodávať na trh kvalitné slovenské mlieko, ktorým budú zásobovaní naši občania,“ dodal predseda PD so sídlom v Liskovej Dušan Štefaničiak.