Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

L. Mikuláš sa chce uchádzať o bezúročnú finančnú výpomoc od vlády

Námestie osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Návratná finančná výpomoc má sedemročnú splatnosť v rovnomerných ročných splátkach, prvá splátka bude uhradená v roku 2024.

Liptovský Mikuláš 16. septembra (TASR) - Mesto Liptovský Mikuláš sa chce uchádzať o bezúročnú návratnú finančnú výpomoc od vlády. Ide o kompenzáciu výpadku podielových daní v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Žiadosť bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo.

"Podmienky na odobrenie výpomoci sú dobré. Mesto od roku 2015 znížilo úverovú zadlženosť takmer o polovicu z vyše 37 percent na necelých 20 percent. Sumu splátok znížilo z deväť na vyše dve percentá," spresnila prednostka mestského úradu Marta Gutraiová.

Rezort financií v auguste zverejnil prehľad miest a obcí s výškami výpadkov podielových daní v súvislosti s koronakrízou. Pre mesto výpadok predstavuje 727.766 eur. S peniazmi mesto pôvodne počítalo v schválenom rozpočte na rok 2020. "Tento dosah je pre nás ešte vyšší o 200.000 eur, ktoré mesto muselo vynaložiť na ochranné opatrenia počas pandémie. K výpadku treba pripočítať aj stratu vlastných príjmov mesta a jeho organizácií pre ochorenie COVID-19," uviedla prednostka.

Návratná finančná výpomoc má sedemročnú splatnosť v rovnomerných ročných splátkach, prvá splátka bude uhradená v roku 2024.