Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Lístky na vlaky zadarmo už dnes dopoludnia využilo asi 20-tisíc ľudí

Na snímke vľavo v pozadí riaditeľ ŽSR Štefan Hlinka a vľavo v popredí premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie - predstavenie sociálneho opatrenia - bezplatného cestovania vlakmi pre študentov a dôchodcov 17. novembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa šéfa rezortu dopravy platí odhad, že celkový počet cestujúcich v železničnej doprave stúpne o vyše desať percent.

Bratislava 17. novembra (TASR) – Nulové lístky na vlaky už využilo dnes do 10.00 h približne 20.000 cestujúcich. Do systému sa pritom k dnešnému dňu zaregistrovalo takmer 200.000 potenciálnych cestujúcich zadarmo. Na dnešnom brífingu na Hlavnej stanici v Bratislave o tom informovali premiér Robert Fico spolu s ministrom dopravy Jánom Počiatkom (obaja Smer-SD).

"Prvou sekundou dnešného dňa začalo platiť opatrenie, na základe ktorého môžu študenti a dôchodcovia využívať vlaky druhej triedy zadarmo," vyhlásil premiér. Následne odškrtol toto opatrenie z tabule plánovaných krokov vlády na najbližšie obdobie.



Minister Počiatek pripomenul, že cestovanie po predĺženom víkende býva už štandardne záťažou pre vlakovú dopravu. "Dúfam, že sa to nebude vyhodnocovať tak, že dnes sú plnšie vlaky len kvôli tomu, že sa zaviedlo toto opatrenie," konštatoval. Štát podľa neho reálnu štatistiku o náraste počtu cestujúcich uvidí v najbližšom období. "Sme pripravení na ňu reagovať," zdôraznil minister.



Zároveň pripustil, že takýto krok môže priniesť určité komplikácie. "Preto aj prosím cestujúcich o strpenie," doplnil Počiatek. Momentálne však podľa šéfa rezortu dopravy platí odhad, že celkový počet cestujúcich v železničnej doprave stúpne o vyše 10 %. "To by ale v princípe nemalo mať zásadný vplyv na kvalitu cestovania, pretože dnes je priemerná obsadenosť vlakov 25 %," vyčíslil.

Študenti obedovali s premiérom v jedálenskom vozni:


Zmyslom tohto opatrenia bolo preto podľa ministra aj dostať viac ľudí do vlakov. "Kapacity by mali byť dostačujúce, s výnimkou kritických a extrémnych dní, ako sú napríklad takéto predĺžené víkendy, keď dochádza v úvodzovkách k veľkému sťahovaniu národov," podotkol. A komplikácie pripustil aj nárazovo na niektorých diaľkových linkách.

Vlaky zadarmo môžu od dnešného dňa využívať študenti do 26 rokov, seniori od 62 rokov a dôchodcovia, a to starobní dôchodcovia a poberatelia predčasných starobných dôchodkov, vdovských, sirotských a invalidných.