Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Litva núka v EÚ výnimku pri presadzovaní jadrových sankcií voči Rusku

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zahŕňa navrhované výnimky pre Maďarsko a dvojročné obdobie na postupné zrušenie existujúcich zmlúv, uvádza sa v dokumente, ktorý získala agentúra Reuters.

Brusel 4. apríla (TASR) - Litva prišla s novou ponukou v rámci presadzovania sankcií Európskej únie (EÚ) pre ruský priemysel jadrovej energetiky. Zahŕňa navrhované výnimky pre Maďarsko a dvojročné obdobie na postupné zrušenie existujúcich zmlúv, uvádza sa v dokumente, ktorý získala agentúra Reuters, a ktorý prevzala TASR.

Na rozdiel od predchádzajúcich návrhov zástancov tvrdej línie v EÚ, ktorí chceli zaradiť ruskú štátnu jadrovú spoločnosť Rosatom na čiernu listinu, najnovší návrh Vilniusu zahŕňa miernejší prístup. Ide o zjavný pokus získať si skeptikov v Budapešti a inde.

"Navrhujú sa zaviesť individuálne reštriktívne opatrenia pre Rosatom," uvádza sa v návrhu zo 17. marca, ktorý nebol zverejnený.

Okrem toho by podľa neho bolo "vhodné zaviesť výnimku, na základe ktorej by sa operácie, zmluvy alebo iné dohody uzavreté s Rosatomom mohli stále vykonávať na dobu určitú, čo členským štátom Európskej únie umožní dokončiť plnenie týchto zmlúv alebo iných dohôd". V dokumente sa píše, že toto obdobie by trvalo dva roky.