Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Lloyd's of London sa pripravuje na prípadný rozpad eurozóny

Výkonný riaditeľ poisťovne Lloyd's of London Richard Ward je jedným z prvých šéfov veľkých britských spoločností, ktorý priznal, že nevylučuje koniec eura.

Londýn 28. mája (TASR) - Poisťovací trh Lloyd's of London vypracoval núdzový plán pre prípad odchodu Grécka z eurozóny a následného rozpadu menového bloku. Povedal to cez víkend výkonný riaditeľ Lloyd's of London Richard Ward.
Lloyd's of LondonFoto: TASR/AP

Pre nedeľník The Sunday Telegraph Ward uviedol, že Lloyd's "sa musí pripraviť na každú eventualitu". Je tak jedným z prvých šéfov veľkých britských spoločností, ktorý priznal, že nevylučuje koniec eura.

V ostatných prieskumoch verejnej mienky sa síce ukázalo, že po júnových opakovaných parlamentných voľbách by mohli vládu zostaviť strany podporujúce plnenie podmienok medzinárodných veriteľov, všetko však rozhodnú až samotné voľby. Tie sa uskutočnia 17. júna.

V prípade víťazstva ľavicovej strany SYRIZA a odmietnutia Grécka pokračovať v úsporných krokoch a reformách hrozí Aténam opustenie eurozóny. To by mohlo viesť k nájazdom na banky, a to nielen v Grécku, ale aj v iných krajinách menového bloku.

"Pripravili sme plán prechodu na multimenový systém, takže v prípade odchodu Grécka z eurozóny budeme pripravení realizovať poistné udalosti v rámci tohto systému," povedal Ward.

"Osobne si nemyslím, že ak Gréci euro opustia, povedie to k rozpadu celej eurozóny, my sa však na takúto možnosť musíme pripraviť," dodal Ward.