Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Lloyd's of London dosiahol vlani druhú najväčšiu stratu od roku 2001

Foto: TASR/AP

Aj odborníci sa zhodujú, že minulý rok bol pre poisťovne z hľadiska odškodného za prírodné katastrofy druhý najnákladnejší.

Londýn 28. marca (TASR) - Britský poisťovací trh Lloyd’s of London, ktorý je najstaršou poisťovacou inštitúciou na svete, vykázal za uplynulý rok stratu, druhú najväčšiu vo svojej histórii. Na príčine boli početné prírodné katastrofy v minulom roku, od marcového zemetrasenia v Japonsku po jesenné záplavy v Thajsku, ktoré zvýšili náklady na odškodné za poistné udalosti.

Strata Lloyds of London pred zdanením za rok 2011 dosiahla 516 miliónov libier (617,30 milióna eur). To je prudký prepad v porovnaní so ziskom 2,2 miliardy GBP v predchádzajúcom roku 2010. Trh, ktorý nezverejňuje čistý zisk, naposledy zaznamenal stratu 103 libier v roku 2005, keď musel vyplatiť odškodné obetiam hurikánu Katrina.

Trh Lloyd's of London vznikol pred 324 rokmi a odvodzuje svoj pôvod od londýnskej kaviarne, v ktorej si obchodníci poisťovali lode. Tvorí ho zruba 80 poisťovacích syndikátov, ktoré si vzájomne konkurujú. Vlaňajšia strata je tak výsledkom všetkých spoločností združených v Lloyd's of London.

Strata za minulý rok je zároveň druhá najväčšia od roku 2001, keď v dôsledku vyplatenia poistného za útoky 11. septembra zaznamenal Lloyd's rekordný schodok 3,11 miliardy GBP.

"Minulý rok bol pre poisťovacie spoločnosti náročný, nespravili sme chybu," vyhlásil generálny riaditeľ Lloyd's Richard Ward a pripomenul, že vzhľadom na rozsah poistných udalostí za rok 2011 nie je strata trhu žiadnym prekvapením.

Aj odborníci sa zhodujú, že minulý rok bol pre poisťovne z hľadiska odškodného za prírodné katastrofy druhý "najnákladnejší". Analytici odhadujú, že globálne náklady na poistné udalosti v roku 2011 dosiahli zruba 107 miliárd USD (80,25 miliardy eur).