Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Lockdown počet pracovných ponúk podľa portálu ISTP.sk výrazne neznížil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Napriek poklesu počtu nových voľných pracovných miest je situácia v porovnaní s minulým rokom priaznivejšia.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Lockdown počet nových pracovných ponúk výrazne neznížil. Informoval o tom projektový vedúci portálu ISTP.sk Pavol Hudec.

Spresnil, že pracovno-poradenský portál Internetový sprievodca trhom práce (ISTP.sk) evidoval v mesiaci november 14.500 nových pracovných ponúk so slovenským miestom výkonu práce. V porovnaní s minulým mesiacom ide o pokles o 19 % a v porovnaní so septembrom o 14 %.

Napriek poklesu počtu nových voľných pracovných miest je podľa neho situácia v porovnaní s minulým rokom priaznivejšia, za posledný mesiac pribudlo o 15 % viac pracovných ponúk ako vlani, ale o 9 % menej ako v roku 2019.

Lockdown sa tak podľa Hudeca zatiaľ výraznejšie nepodpísal na počte pracovných príležitostí, keďže mierne zníženie počtu inzerovaných ponúk je pre blížiaci sa koniec roka typické. Začiatkom decembra je pre uchádzačov o prácu k dispozícii celkovo 74.000 voľných pracovných miest.

Podčiarkol, že Bratislavský kraj dlhodobo ponúka najvyššie šance na novú prácu, za minulý mesiac tam pribudlo 3300 nových ponúk, ide však o medzimesačný pokles o 19 %. Najvýraznejší pokles o 50 % v porovnaní s minulým mesiacom zaznamenal Banskobystrický kraj, kde zamestnávatelia nahlásili iba 900 nových voľných miest. Z okresov je priaznivá situácia v Bratislave (2500 nových ponúk), Nitre (700) a Žiline (620). Najťažšie sa hľadá práca v Medzilaborciach (9), Turčianskych Tepliciach a v Poltári (11).

Pre uchádzačov o prácu je podľa Hudeca na portáli ISTP najviac nových inzerátov v pracovných oblastiach strojárstvo vrátane výroby motorových vozidiel (3300), ktorá ponúka o 18 % viac ponúk ako v októbri. Vysoké šance na novú prácu prinášajú aj oblasti technické a manuálne prierezové zamestnania (1700) a doprava (1200), ktoré však evidujú pokles nových ponúk o 35, respektíve 48 %.

Zdôraznil, že jednou z najskúšanejších oblastí v dôsledku protipandemických opatrení je gastronómia, ubytovanie a cestovný ruch, kde zamestnávatelia inzerovali v mesiaci november 1000 nových voľných pracovných miest. V porovnaní s letnými mesiacmi, ktoré evidovali ešte o 300 ponúk viac, však zatiaľ nejde o výrazný pokles. Vlani v novembri zaznamenala táto oblasť iba 600 nových ponúk. Upozornil, že narastá počet nových inzerátov z oblasti zdravotníctva.

Dodal, že zamestnávatelia na portáli ISTP hľadali najčastejšie operátorov v strojárskej výrobe, vodičov nákladných automobilov a kamiónov, zváračov, rezačov a spájkovačov, elektrikárov, kuchárov a skladníkov.