Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Lodný gigant Maersk zastavuje dodávky do ruských prístavov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dánsky gigant už pre bezpečnostnú situáciu zastavil všetky dodávky na Ukrajinu.

Kodaň 1. marca (TASR) - Dánsky lodný gigant Maersk v utorok oznámil, že prestane prijímať nové objednávky na prepravu tzv. nepodstatného tovaru do a z Ruska v dôsledku sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko za inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Maersk s odvolaním sa na sankcie vo vyhlásení uviedol, že "rezervácie do a z Ruska budú až do odvolania dočasne pozastavené, s výnimkou potravín, zdravotníckych a humanitárnych zásob".

Dánska spoločnosť, jeden z popredných svetových prepravcov kontajnerov, dodala, že sa pokúsi rešpektovať rezervácie zadané pred sankciami.

Firma ďalej uviedla, že výnimky podčiarkujú jej zameranie sa na "sociálnu zodpovednosť a snahy podporovať ruskú spoločnosť napriek všetkým komplikáciám a neistotám".

"Budeme naďalej monitorovať situáciu a prehodnocovať vplyv sankcií," uviedol dánsky lodný gigant.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v utorok na zákaz pre Rusko "do všetkých prístavov, všetkých kanálov a na všetky svetové letiská".

Dánsky gigant už pre bezpečnostnú situáciu zastavil všetky dodávky na Ukrajinu.

Oznámenie Maersk nasleduje po iných severských spoločnostiach, ktoré obmedzujú svoje pôsobenie v Rusku. Švédsky výrobca nákladných vozidiel Volvo v pondelok (28. 2.) informoval, že zastavuje predaj v Rusku aj výrobu vo svojom závode v Kaluge, a telekomunikačný gigant Ericsson oznámil, že zastaví dodávky ruským klientom.