Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Lokálna mena živec sa lepšie uchytila vo Zvolene ako v hlavnom meste

Ilustračné foto Foto: http://zvonline.sk/

Iniciátori myšlienky chceli pri zavedení lokálnej meny zistiť, ako sa uplatní v dvoch diametrálne odlišných mestách. V hlavnom meste, polmiliónovej Bratislave a na vidieku, v 50-tisícovom Zvolene

Zvolen 9. apríla (TASR) - Presne dva roky funguje vo Zvolene a Bratislave lokálna mena živec. Prišlo s ňou Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Podľa iniciátorov sa jej dnes paradoxne darí viac v menšom Zvolene, ako vo veľkom hlavnom meste.

"Vo Zvolene sa viac prejavuje istý lokálpatriotizmus a ľudia chcú svojmu mestu i ľudom v ňom pomáhať. Komunikuje sa tiež lepšie s vedením mesta a je tam väčší záujem o spoluprácu s mimovládkami," hovorí koordinátorka projektu lokálnej meny Jana Udvardiová. Lepšia práca je vo Zvolene aj s prevádzkami, kde sa dá za túto menu nakupovať. "V Bratislave je veľa prisťahovalcov, študentov a ľudí, ktorí do práce len dochádzajú a teda nemajú vybudovaný vzťah k mestu, v ktorom bývajú," pripomína.

Iniciátori myšlienky chceli pri zavedení lokálnej meny zistiť, ako sa uplatní v dvoch diametrálne odlišných mestách. V hlavnom meste, polmiliónovej Bratislave a na vidieku, v 50-tisícovom Zvolene. Kde bude väčší dosah na komunitu, na vedenie mesta, kde bude lepšie fungovať a ako sa bude používať.

Vo Zvolene je aktuálne zamenených niečo cez 3000 živcov v pomere jeden živec - jedno euro a v Bratislave je ich asi 5000. Vlani bolo ale v obehu viac živcov vo Zvolene. Celkovo od začiatku sa už do projektu zapojilo 40 prevádzok vo Zvolene a 55 v Bratislave. Niekoľko prevádzok v každom meste odvtedy ale zaniklo. Momentálne je do projektu zapojených 35 prevádzok vo Zvolene a 50 v Bratislave.