Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ľudia dnes v jednej práci vydržia dlhšie

Počítače Foto: TASR

Vo všeobecnosti častejšie striedajú prácu ženy ako muži, no rozdiel v priemernom počte odpracovaných rokov na pozícii je minimálny.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Ľudia dnes v jednej práci vydržia o 10 mesiacov viac ako pred piatimi rokmi. Človek pracuje v jednom zamestnaní v priemere 3,9 roka. Na niektorých pozíciách odpracujú ľudia aj viac ako 15 rokov. No z pozícií ako finančný agent, editor, event manager či personálny konzultant sa podľa spoločnosti Profesia, s. r. o., odchádza do dvoch rokov.

Človek za svoj pracovný život v priemere vystrieda 3 alebo 4 pozície. V priemere 2,7 zamestnaní majú za sebou ľudia do 34 rokov. Po 35. roku sa striedanie zamestnaní výrazne spomalí.

Najviac pozícií za svoju kariéru vystriedajú ľudia s najvyšším vzdelaním - s ukončenou vysokou školou.

Pozície, na ktorých ľudia odpracujú najviac rokov, zostávajú približne rovnaké. Ľudia na pozícii rušňovodiča si hľadali vlani novú prácu po viac ako 15 odpracovaných rokov. Viac ako 10 rokov na jednej pozícií pracujú v priemere aj colníci, výpravcovia a policajti.

Na opačnej strane rebríčka sú pozície personálny konzultant a event manager, kde ľudia v priemere odpracujú menej ako dva roky.

Vo všeobecnosti častejšie striedajú prácu ženy ako muži, no rozdiel v priemernom počte odpracovaných rokov na pozícii je minimálny. Žena v priemere odpracuje na jednej pozícii 3,85 roka, muž 3,95 roka. Muži sú však výrazne stabilnejší na pozíciách knihár, vedúci prevádzky, personalista či lekár. Podľa riaditeľky spoločnosti Profesia Ivany Molnárovej, kým muž v priemere na pozícii knihára odpracuje 8,9 rokov, u žien je počet odpracovaných rokov na tejto pozícii kratší takmer o 5 rokov. Naopak, ak ženy pracujú na pozíciách mechanička, čalúnnička, žeriavnička, interná audítorka, školníčka, pracovníčka pri priehradke či fyzioterapeutka alebo sestra, pracujú na týchto pozíciách v priemere dlhšie ako muži.

TASR o tom informovala spoločnosť Profesia.