Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Lufthansa sa snaží súdnou cestou zabrániť štrajku palubného personálu

Lietadla spoločnosti Lufthansa. Foto: TASR/AP

Letecká spoločnosť plánuje vydať špeciálny letový poriadok na dva štrajkové dni.

Frankfurt nad Mohanom 5. novembra (TASR) - Najväčšia nemecká letecká spoločnosť Lufthansa sa snaží súdnou cestou zabrániť štrajku palubného personálu, ktorý je naplánovaný na 7. a 8. novembra. Informovala o tom v utorok hovorkyňa spoločnosti, ktorá uviedla, že Lufthansa podala návrh na súd vo Frankfurte nad Mohanom.

Odborový zväz UFO, ktorý zastupuje palubný personál leteckej spoločnosti Lufthansa, zvolal 48-hodinový štrajk za lepšie mzdy a dôchodky, a tiež za uznanie svojho právneho štatútu.

Zväz v utorok odmietol ponuku Lufthansy na rokovania pred štrajkom. Letecká spoločnosť v pondelok (4. 11.) prvýkrát v tomto roku naznačila ochotu začať rozhovory s UFO, aj keď sa domnieva, že jeho súčasné vedenie nie je oprávnené zastupovať posádky. Aerolínie totiž tvrdia, že noví lídri UFO, ktorí sa ujali funkcií začiatkom tohto roka, neboli zvolení spôsobom, ktorý by spĺňal zákonné požiadavky. Podpredseda zväzu Daniel Flohr označil ponuku na rokovania len za divadielko pre širokú verejnosť.

Letecká spoločnosť plánuje vydať špeciálny letový poriadok na dva štrajkové dni. Lufthansa sa tiež obrátila na pracovný súd, aby skontroloval, či UFO môže uzavrieť kolektívne dohody o mzdách. Aerolínie navrhli odborom rokovania od 15. februára 2020, keď má nastúpiť na čelo zväzu novozvolené vedenie. Predtým chcú viesť s odborármi „procedurálne prieskumné rozhovory“, uvádza sa v liste lídrom UFO. „Prieskumné rozhovory nenahrádzajú rokovania,“ odkázal Flohr.