Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

V Nemecku budú opäť štrajkovať, Lufthansa zruší množstvo letov

Foto: TASR/AP Photo

Štrajk sa dotkne vnútrozemských a európskych letov, pričom spoločnosť zruší väčšinu svojich domácich a stredne dlhých letov. Predpokladá však, že dlhé lety budú vybavované načas.

Frankfurt nad Mohanom 20. marca (TASR) - Štrajk zamestnancov nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa za zvýšenie platov vo štvrtok značne naruší leteckú dopravu v Nemecku.

Vyplýva to z dnešného vyhlásenia spoločnosti, ktorá v dôsledku štrajku zrušila množstvo letov, informovala agentúra DPA.

Lufthansa uviedla, že jej personál plánuje štrajkovať na letiskách vo Frankfurte nad Mohanom, Mníchove, Düsseldorfe, Berlíne, Hamburgu, Kolíne nad Rýnom a mnohých ďalších miestach od 05.00 h do 12.00 h SEČ.

Štrajk sa dotkne vnútrozemských a európskych letov, pričom spoločnosť zruší väčšinu svojich domácich a stredne dlhých letov. Predpokladá však, že dlhé lety budú vybavované načas.

Štrajková akcia zorganizovaná odborovým zväzom Verdi prichádza pred ďalším kolom vyjednávaní, ktoré sa uskutoční v piatok a jeho predmetom bude 5,2-percentné zvýšenie platov pre približne 33.000 zamestnancov a ochrana pred prepúšťaním.

Lufthansa namiesto splnenia požiadaviek zamestnancov vyzvala na zvýšenie produktivity práce. Spoločnosť vo februári oznámila, že vlani zaznamenala zisk takmer jednej miliardy eur, ale napriek tomu v snahe o zníženie nákladov hodlá zrušiť 700 pracovných miest a zbaviť sa akcionárskych dividend za rok 2012.

Podľa vyjadrenia spoločnosti by malo k zrušeniu pracovných miest dôjsť v roku 2017 v jej kolínskej centrále a ďalších oddeleniach. V dlhodobejšom horizonte chce Lufthansa celosvetovo zrušiť až 3500 pracovných miest.