Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

M. Centeno: ECB by mala začať sadzby znižovať radšej skôr a postupne

Na snímke budova Európskej centrálnej banky (ECB) 25. januára 2023. Foto: TASR/AP

Niektorí predstavitelia ECB dali najavo, že je potrebné najskôr počkať na údaje o vývoji miezd za 1. štvrťrok.

Lisabon 29. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) by mala začať so znižovaním úrokových sadzieb radšej v skoršom než neskoršom období, a to radšej formou pomalých krokov než jednorazovo a prudko. Uviedol to v rozhovore pre agentúru Reuters guvernér portugalskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Mário Centeno.

ECB minulý týždeň ponechala úrokové sadzby nezmenené, čo znamená, že depozitná sadzba zostala na rekordnej úrovni 4 %. Ako povedala šéfka ECB Christine Lagardová, centrálni bankári sa zhodli na tom, že "diskusie o znižovaní sadzieb sú zatiaľ predčasné".

Niektorí predstavitelia ECB dali najavo, že je potrebné najskôr počkať na údaje o vývoji miezd za 1. štvrťrok. Na mzdy poukázal v týchto dňoch aj guvernér holandskej centrálnej banky Klaas Knot. V televíznej diskusii cez víkend uviedol, že ECB potrebuje dôkaz, že rast miezd v eurozóne sa spomaľuje. Následne môže pristúpiť k zníženiu úrokových sadzieb.

Centeno je však presvedčený, že na údaje o vývoji miezd nie je potrebné čakať. "Informácií máme dosť a kroky ECB závisia od ekonomických údajov, nie výhradne od údajov o vývoji miezd. Nepotrebujeme čakať do mája na údaje o raste miezd, aby sme získali predstavu o inflačnej trajektórii," povedal v rozhovore pre Reuters.

Dodal, že majú dostatok dôkazov o stabilnom zmierňovaní inflácie smerom k inflačnému cieľu na úrovni 2 %, pričom v poslednom období zaznamenala inflácia zvlášť výrazné zmiernenie, keďže "takmer všetky" šoky, ktoré v minulosti spôsobili prudké zrýchlenie rastu cien, vyprchali. V prípade, že nedôjde k novým cenovým šokom, Centeno je presvedčený, že depozitná sadzba na úrovni 4 % je finálna, čo znamená, že ďalší krok bude znižovanie úrokových sadzieb.

"Môžeme reagovať (znížiť sadzby) v neskoršom období a prudko, alebo skôr a miernejšie, postupnými krokmi. Som jednoznačne za postupné znižovanie sadzieb, pretože tým vytvoríme priestor na adaptovanie sa na rozhodnutia ECB," dodal Centeno. Ideálna by podľa neho bola stabilná redukcia o 25 bázických bodov.