Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

M. Draghi vyzval európske krajiny na väčšiu podporu pre ekonomiku

Na archívnej snímke taliansky premiér Mario Draghi 19. marca 2021. Foto: TASR/AP

Ako uviedol, ekonomická neistota v dôsledku pandémie nového koronavírusu stále pretrváva, čo je dôvod na ďalšiu podporu prostredníctvom menovej a fiškálnej politiky.

Barcelona/Rím 18. júna (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi je presvedčený, že na návrat hospodárskeho rastu na predpandemickú úroveň bude potrebná väčšia podpora zo strany európskych krajín. Ako uviedol, ekonomická neistota v dôsledku pandémie nového koronavírusu stále pretrváva, čo je dôvod na ďalšiu podporu prostredníctvom menovej a fiškálnej politiky.

"Bez dodatočného úsilia tento cieľ nedosiahneme," citovala agentúra Bloomberg bývalého šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) na ekonomickom fóre v Barcelone. Draghiho výzva pravdepodobne znervózni krajiny ako Nemecko, kde sa stále pretrvávajú názory, že kríza až príliš uvoľnila fiškálnu disciplínu.

ECB vo svojom najnovšom odhade uviedla, že ekonomika eurozóny by mala tento rok vzrásť o 4,6 %. Talianska ekonomika, ktorá v minulom roku klesla o 9 %, by mohla podľa zdrojov z talianskej vlády tento rok zaznamenať rast na úrovni 5 %. Draghi taký optimista nie je a odhaduje rast talianskej ekonomiky na úrovni 4,2 %. Ako však dodal, tento odhad sa pravdepodobne bude revidovať smerom nahor, keďže nálada sa zlepšuje ako v prípade firiem, tak domácností.