Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

M. Durec: Potvrdzuje sa záverečné znenie zmluvy na pozemok pre Volvo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Okamžite po podpise kúpnej zmluvy Volvo začne s výstavbou samotného závodu.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Potvrdzuje sa záverečné znenie kúpnej zmluvy na pozemok pre budúci závod automobilky Volvo vo Valalikoch pri Košiciach. Informoval o tom vo štvrtok v Bratislave konateľ spoločnosti Valaliky Industrial Park Miloslav Durec.

"Doslova v týchto chvíľach prebieha potvrdzovanie finálneho znenia kúpnej zmluvy, keď Volvo plánuje kúpiť celý pozemok. Naša spoločnosť za posledný rok od podpisu investičnej zmluvy pripravila územie vo veľkosti 281 hektárov. Vyrovnali sme tisíce dielov pozemkov, desiatky stavieb sme museli z pozemkov odstrániť. Aktuálne prebiehajú hrubé terénne úpravy, ktoré sú už vo vysokom štádiu dokončenia," spresnil.

Okamžite po podpise kúpnej zmluvy podľa Dureca Volvo začne s výstavbou samotného závodu. "Môžem potvrdiť, že už prebieha predbežné preberanie pozemku, čiže na stavbe sa už fyzicky nachádzajú aj špecialisti z Volva, ktorí kontrolujú splnenie technických podmienok. Všetko ide hladko, v najbližších dňoch k tomu príde," povedal.

Pripomenul, že Volvo čiastočne predĺžilo začiatok výroby automobilov začiatkom tohto roka asi o pol roka. "To aj nám dalo viac priestoru včas ukončiť prípravné práce, ktoré vôbec neboli jednoduché. Mnohé z nich ešte prebiehajú, ale všetko napreduje po vzájomnej dohode a v spoločnom úsilí nášho tímu a tímu Volva," dodal Durec.

Vláda SR 23. augusta schválila návrh na poskytnutie prostriedkov zo štátnych finančných aktív na financovanie investícií "Strategické územie Valaliky" a "Strategické územie Valaliky - rozvoj verejných služieb" v Košickom okrese. Územie má byť sídlom automobilky Volvo, ktorá tam plánuje vyrábať elektromobily. Celková výška požadovaných finančných prostriedkov na rok 2023 až 2029 je podľa predloženého návrhu vyše 444 miliónov eur. Investícia má priniesť okolo 4500 nových priamych pracovných miest.