Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

M. Hlivák: Druhou podpredsedníčkou ÚVO by mala byť Zuzana Krajčovičová

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Foto: TASR - Martin Baumann

Krajčovičová je v súčasnosti riaditeľkou Kancelárie rady úradu. Predseda ÚVO verí, že vláda vyhovie jeho návrhu.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Novou podpredsedníčkou Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) by mala byť Zuzana Krajčovičová. Predseda úradu Miroslava Hlivák pre TASR potvrdil, že vláde v pondelok predložil návrh na jej vymenovanie do funkcie. ÚVO má v súčasnosti jedného podpredsedu, ktorým je Jaroslav Lexa.

"Môžem potvrdiť, že nastali také právne skutočnosti, na základe ktorých pominuli akékoľvek možné nežiaduce právne následky plynúce z rozhodnutia Ústavného súdu o ústavnej sťažnosti bývalého podpredsedu Juraja Bugalu. Ústavný súd totiž v plnom rozsahu zamietol ústavnú sťažnosť pána Bugalu, ktorou namietal svoje odvolanie z funkcie a potvrdil správnosť môjho postupu pri predložení návrhu vláde na jeho odvolanie z funkcie. O rozhodnutí Ústavného súdu som sa dozvedel nedávno, na základe vlastného písomného dopytu, ktorý som adresoval Ústavnému súdu," priblížil Hlivák.

Na Ústavný súd sa z vlastnej iniciatívy obrátil preto, že nemal vedomosť o stave súdneho konania, keďže ÚVO nebol jeho priamym účastníkom. "Po oboznámení sa s rozhodnutím Ústavného súdu som pristúpil k uplatneniu svojej zákonnej kompetencie, ktorou je predloženie návrhu vláde na vymenovanie druhého podpredsedu úradu," doplnil.

Krajčovičová je podľa neho dlhoročná zamestnankyňa úradu a kvalitná odborníčka na problematiku verejného obstarávania. "Plne sa stotožňuje s filozofiou, s ktorou vykonávam verejnú funkciu predsedu úradu. Svoje odborné vedomosti a skúsenosti preukazovala aj počas môjho mandátu, keď bola súčasťou napríklad pracovnej skupiny, ktorá pripravovala legislatívne zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, podieľala sa teda aj na príprave troch noviel zákona o verejnom obstarávaní a aktívne sa zapája do ďalších odborných činností úradu," priblížil Hlivák.

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák.
Foto: TASR Martin Baumann


Krajčovičová je v súčasnosti riaditeľkou Kancelárie rady úradu. Predseda ÚVO verí, že vláda vyhovie jeho návrhu. "Mám za to, že vymenovaním Zuzany Krajčovičovej do funkcie podpredsedníčky úradu sa potvrdí odborný výkon aj druhého podpredsedu nezávislého kontrolného orgánu," dodal Hlivák.

Vláda odvolala Bugalu ešte minulý rok vo februári. Jeho odvolanie z funkcie podpredsedu úradu odôvodnil Hlivák zistenými porušeniami zákona, ktoré sa týkali jeho advokátskej kancelárie. V návrhu na odvolanie sa konštatovalo, že Bugala v zmysle ôsmich rozhodnutí Okresného súdu Žilina v čase pred nástupom do funkcie konal v rozpore so zákonom o Registri partnerov verejného sektora.

Bugala sa však bránil, podľa neho nebol naplnený ani jeden dôvod v zmysle zákona o verejnom obstarávaní, na základe ktorého by mohlo dôjsť k jeho odvolaniu z funkcie vládou. Proti rozhodnutiu podal ústavnú sťažnosť, ktorú však Ústavný súd zamietol.