Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

M. Jurík: Pre Smart Cities je kľúčová spolupráca miest a firiem

Ilustračná snímka. Foto: Facebook Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

Smart Cities Klub spolupracuje aktívne s 20 mestami na Slovensku, medzi prvých členov patria Šaľa, Banská Bystrica či Nové Zámky.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Pre koncept Smart Cities je kľúčová spolupráca miest a súkromných inovatívnych spoločností, ktoré vďaka užšej spolupráci posúvajú mestá vpred, povedal v pondelok predseda občianskeho združenia Smart Cities Klub Miloslav Jurík na konferencii venovanej tejto problematike v Bratislave. V tejto súvislosti oceňuje aktivity Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Smart Cities Klub spolupracuje aktívne s 20 mestami na Slovensku, medzi prvých členov patria Šaľa, Banská Bystrica či Nové Zámky. "Naším cieľom nie je mať širokú členskú základňu. Snažíme sa, aby v prvých mestách vznikli pilotné projekty, aby sme už budúci rok videli prvé výsledky a posun smerom k Smart Cities," priblížil Jurík.

Úlohou občianskeho združenia je podľa neho najmä otvárať spoluprácu miest a podnikateľov, lebo na Slovensku to ešte nie je úplne obvyklé. "Tému Smart Cities a riešenia v prvom rade propagujú technologické spoločnosti, ale nie je to len o technológiách. Technológie sú nástrojom, aby sa zvyšovala kvalita života v mestách," doplnil Jurík.

Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Rastislav Chovanec a predseda občianskeho združenia Smart Cities Klub Miloslav Jurík v pondelok podpísali aj memorandum o porozumení a spolupráci. Jeho výsledkom má byť užšia spolupráca medzi nimi.