Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Kazaks: ECB možno ukončí nákup dlhopisov skôr, než sa predpokladalo

Na archívnej snímke symbol eura z 5. júna 2014 stojí pred budovou Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Kazaks však schladil očakávania, že ECB zvýši sadzby už v júli. To by totiž predpokladalo, že ECB by dovtedy kompletne zastavila nákupy dlhopisov, čo je mimoriadne nepravdepodobné.

Frankfurt nad Mohanom 7. februára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) možno ukončí svoj stimulačný program skôr, než sa doteraz predpokladalo. Avšak je nepravdepodobné, že v júli zvýši úrokové sadzby, ako očakávajú investori. Uviedol to člen Rady guvernérov a guvernér lotyšskej centrálnej banky Martins Kazaks. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Investori po štvrtkovom (3. 2.) vyjadrení šéfky ECB Christine Lagardovej o rastúcom znepokojení z vysokej inflácie predpokladajú, že menová politika v eurozóne sa bude sprísňovať rýchlejšie, než trh doteraz prognózoval.

Kazaks však schladil očakávania, že ECB zvýši sadzby už v júli. To by totiž predpokladalo, že ECB by dovtedy kompletne zastavila nákupy dlhopisov, čo je mimoriadne nepravdepodobné. Podľa Kazaksa snažiť sa uviesť konkrétny mesiac, kedy ECB prvýkrát zvýši sadzby, je v tejto chvíli predčasné.

ECB opakuje, že ukončí nákupy dlhopisov tesne predtým, než zvýši depozitnú sadzbu z -0,5 %. Lagardová a ďalší predstavitelia ECB toto potvrdili aj v uplynulých dňoch.

Medziročná inflácia v eurozóne sa v januári zrýchlila na rekordných 5,1 %, čo je viac než dvojnásobok v porovnaní s dvojpercentným cieľom ECB. To je aj podľa Kazaksa dôvodom, aby ECB začala konať. "Ak inflácia zostane vysoká a trh práce silný alebo sa ešte posilní, ak budeme vidieť, že ekonomika pokračuje v raste, smerovanie je jasné a môžeme konať skôr, než sme pôvodne predpokladali."

Podľa Kazaksa je najväčším rizikom pre ďalšie smerovanie menovej politiky ECB prípadná vojna medzi Ruskom a Ukrajinou. "Ak by, chráňboh, vypukla vojna, podľa toho potom prehodnotíme náš základný scenár."