Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

M. Krajniak chystá zákon o profesionálnych náhradných rodičoch

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak, archívne foto. Foto: TASR Pavel Neubauer

V spolupráci s ľuďmi vykonávajúcimi túto profesiu a zariadeniami si rezort stanovil základné okruhy, ktoré treba v rámci návrhu zákona riešiť pre zabezpečenie nepretržitej práce.

Bratislava 21. mája (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na čele s ministrom Milanom Krajniakom (Sme rodina) chystá zákon o profesionálnych náhradných rodičoch. Vyplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na portáli slov-lex.sk.

Cieľom návrhu zákona je podľa predkladateľa upraviť čo najkomplexnejšie právne vzťahy pri vykonávaní činnosti profesionálneho náhradného rodiča tak, aby zohľadňovali špecifiká výkonu tejto činnosti. "Navrhuje sa zákonom upraviť postavenie profesionálnych náhradných rodičov, právne vzťahy pri vykonávaní tejto profesie, práva a povinnosti profesionálneho náhradného rodiča, ďalších fyzických osôb, ako aj zariadenia a ďalšie náležitosti súvisiace s výkonom tejto profesie," napísal rezort v materiáli.

V súčasnosti štatút náhradného rodiča upravuje Zákonník práce, profesionálny rodič je zamestnancom zariadenia. "Súčasné postavenie profesionálneho náhradného rodiča ako domáckeho zamestnanca je neudržateľné, spôsobuje problémy samotným zamestnancom, ako aj zamestnávateľom, keďže nezohľadňuje nepretržitý výkon zamestnania v priamom kontakte s dieťaťom," argumentuje rezort.

V spolupráci s ľuďmi vykonávajúcimi túto profesiu a zariadeniami si rezort stanovil základné okruhy, ktoré treba v rámci návrhu zákona riešiť pre zabezpečenie nepretržitej práce. Ide napríklad o miesto a čas výkonu práce, prestávky a dobu odpočinku, dovolenky, odmeňovanie či prekážky v práci.

Rezort vyjadruje presvedčenie, že úprava podmienok výkonu náhradného rodiča si vyžaduje osobitnú právnu úpravu. Problematika vzťahujúca sa k samotnej starostlivosti o deti bude však naďalej riešená samostatne osobitným zákonom.

Predkladateľ návrhu zákona predpokladá, že medzirezortné pripomienkové konanie k legislatíve by sa mohlo začať v auguste tohto roka.