Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Kompenzáciou pri raste cien energií majú byť podľa Krajniaka splátky

Milan Krajniak, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Riešením by sa podľa Krajniakových slov malo dosiahnuť to, aby nikomu nehrozilo, že mu pre neschopnosť platiť vypnú elektrinu alebo plyn.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Minimálnou kompenzáciou pre ľudí v súvislosti s hrozbou rastu cien energií by malo byť rozloženie splátok na dlhšie obdobie. Ide teda o podobné riešenie ako pri bankových úveroch. Povedal to pred rokovaním vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). S takýmto návrhom ide na rokovanie, ktoré na túto tému zvolal premiér Eduard Heger (OĽANO).

„To minimálne, s čím prichádzame na rokovanie, ktoré zvolal pán predseda vlády na základe našej požiadavky na koaličnej rade, je, aby podobne ako pri bankových úveroch v prípade, ak ľudia sa dostanú do problémov túto zimu a nebudú môcť hradiť tieto svoje záväzky, aby si ich mohli rozložiť na dlhšiu dobu," povedal Krajniak s tým, že nejaké návrhy riešení avizovalo už aj Ministerstvo hospodárstva SR. Krajniak by teda chcel počkať na rokovanie a uvidí sa, čo z neho vyjde.

Riešením by sa podľa Krajniakových slov malo dosiahnuť to, aby nikomu nehrozilo, že mu pre neschopnosť platiť vypnú elektrinu alebo plyn. „Ale bude si to môcť rozložiť na dlhšie obdobie," dodal minister.

Fakt, že k stretnutiu pod záštitou premiéra o cenách energií má dôjsť, potvrdil po rokovaní vlády aj vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Spresnil, že stretnutie má byť v piatok (1. 10.). Sulík plánuje ešte jedno dôležité stretnutie vo štvrtok (30. 9.).

„Konáme v tejto veci, ja mám aj zajtra jedno dôležité stretnutie s našimi plynármi a možno budem aj informovať," poznamenal minister. Na otázky o konkrétnych návrhoch, ako bude vyzerať kompenzačný mechanizmus v súvislosti so zdražovaním energií, odpovedal, že na také vyjadrenia je ešte priskoro. "Určite o tom nebudem hovoriť pred piatkom," uzavrel Sulík.