Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

M. Krajniak nevie, čomu má pomôcť neúčasť SaS na koaličných radách

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR - Martin Baumann

Pri práci ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Krajniakovi občas chýba záujem o veci, ako sú napríklad ceny energií.

Bratislava 8. júna (TASR) - Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) nevie, čomu má pomôcť, že sa SaS nebude zúčastňovať na koaličných radách. Ako to bude fungovať, sa podľa neho ukáže aj na zasadnutí Národnej rady (NR) SR. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády. Čo sa týka návrhu na zvýšenie daní z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v jednom balíku so zvýšením platov učiteľov, Krajniak poznamenal, že by sa malo rokovať aj o zvýšení platov zamestnancov sociálnych služieb. Iba za školstvo by nehlasoval.

"Máte pocit, že ja alebo predseda (Boris, pozn. TASR) Kollár či moji kolegovia z vlády sme potrebovali niekedy upokojovať situáciu tým, že sme neprišli?" reagoval na otázky novinárov, či neúčasť SaS na koaličných radách pomôže k upokojeniu situácie. Kým na vláde prechádzajú návrhy na pomoc ľuďom, Sme rodina na vládu chodiť bude. Ostatné veci sa podľa neho treba pýtať partnerov.

Čo sa týka spojenia návrhu na zvýšenie platov učiteľov so zvyšovaním daní z regulovaných subjektov, Sme rodina s tým nemá problém. Chce však v návrhu vidieť aj zvýšenie platov zamestnancov sociálnych služieb, úradov práce či Sociálnej poisťovne a ďalších. "Myslím si, že dospejeme k tomu, že sa budeme baviť o celkovej dohode o zvyšovaní platov v štátnej a verejnej správe," dodal.

"Paragrafové znenie návrhov na zvýšenie daní videl podľa môjho názoru a presvedčenia každý koaličný partner už pred dlhými týždňami," podotkol. Návrhy sú podľa neho dlhodobo pripravené.

Pri práci ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Krajniakovi občas chýba záujem o veci, ako sú napríklad ceny energií. "Chápem, že má k tomu ideologicky iné stanovisko," povedal s tým, že Sulík robí svoju prácu s entuziazmom vo veciach, ktoré ho "bavia".

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) v súvislosti so zvyšovaním platov v školstve uviedla, že je to otázka na ďalšie diskusie. Poznamenala, že v strane Za ľudí túto tému otvorili na koaličnej rade. "Presadzujeme, aby sa zvýšili platy pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom," povedala.

Na margo rozhodnutia SaS nezúčastňovať sa na koaličných radách, Remišová poznamenala, že ide o ich zamestnanie. Podčiarkla, že "vláda nie je fórum, kde by sa mali riešiť koaličné spory". Tie by sa mali podľa jej slov riešiť na koaličnej rade.