Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

M. Krajniak: Novým šéfom inšpekcie v sociálnych veciach bude Ján Hudák

Na snímke Ján Hudák. Foto: TASR - Dano Veselský

Krajniak poznamenal, že zriadenie inšpekcie v sociálnych veciach je jedným z míľnikov plánu obnovy.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Novým generálnym riaditeľom inšpekcie v sociálnych veciach bude doterajší riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Ján Hudák. Oznámil to v piatok na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

"K 1. novembru je účinný zákon o inšpekcii v sociálnych službách. Chcel by som preto informovať, že som sa rozhodol poveriť výkonom funkcie generálneho riaditeľa inšpekcie v sociálnych veciach Jána Hudáka, ktorý doteraz pôsobil ako riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti MPSVR a ktorý má nesmierne bohaté skúsenosti v riešení krízových situácií," spresnil minister práce.

Krajniak poznamenal, že zriadenie inšpekcie v sociálnych veciach je jedným z míľnikov plánu obnovy. "Na Slovensku máme státisíce klientov sociálnych služieb a ľudí, ktorí poberajú kompenzačné príspevky vzhľadom na to, že sú osobami s ťažkým zdravotným postihnutím. Chceme, aby každý z týchto klientov mal možnosť obrátiť sa na inšpekciu v sociálnych veciach, ktorá posúdi, či je o nich dobre postarané," zdôvodnil existenciu inšpekcie Krajniak.

Podľa Hudákových slov je potrebné dať pravidlá jednak pre poskytovateľov sociálnych služieb, ale aj pre ich klientov tak, aby finančné prostriedky štátu boli efektívne a účelne využívané na podporu a starostlivosť o nevládnych.

Inšpekcia v sociálnych veciach bude podľa MPSVR vykonávať dohľad nad zabezpečením a kvalitou poskytovania sociálnych služieb, ako aj dohľad nad kvalitou a rozsahom pomoci, na ktorej zabezpečenie sa poskytuje osobný rozpočet. Inšpekcia bude tiež vykonávať dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti v sociálnych službách, v súčinnosti s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Inšpekcia má byť vybudovaná a plne obsadená do 1. štvrťroka 2024. Má mať 8 regionálnych pracovísk. Celkový plánovaný počet zamestnancov inšpekcie je 180.