Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

M. Krajniak odovzdal ocenenia za Sociálny čin roka

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR - Martin Baumann

Nominácie prijímalo ministerstvo do konca júna, potom ich vyhodnocovala odborná komisia.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) vo štvrtok (9. 9.) podvečer odovzdal ocenenia niekoľkým jednotlivcom aj kolektívom v rámci 17. ročníka podujatia Sociálny čin roka. Ocenenia rozdal za dva ročníky naraz, dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková. Hovorkyňa podotkla, že podujatie bolo prvýkrát sprevádzané spomienkami na krízové pandemické obdobie.

"Predčasne nás pre pandémiu opustilo mnoho Slovákov a Sloveniek. No mnohí z tých, ktorým som mal dnes (vo štvrtok, pozn. TASR) tú česť potriasť rukou a odovzdať ocenenie za Sociálny čin roka, mnoho životov ochránili," povedal Krajniak.

Ministerstvo práce ocenilo celkovo 33 ľudí a kolektívov z celého Slovenska. Za oba roky (2019 a 2020) zvlášť oceňovalo ministerstvo sociálne činy vo viacerých kategóriách. Patrili sem ocenenia pre zamestnancov na oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a pre zamestnancov centier pre rodiny a deti. Zvlášť kategória niesla názov Sociálny čin roka, v rámci ktorej za oba roky oceňoval rezort zväčša jednotlivcov, prípadne skupiny. Medzi nimi rezort ocenil napríklad aj intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva SR ako súčasť krízového riadenia v "covidových" zariadeniach sociálnych služieb. Ocenenia rozdalo ministerstvo aj v kategórii Špeciálne ocenenie.

Podujatie pripravil rezort v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) a Spoločnosťou priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar. Rezort vysvetlil, že za sociálny čin sa považuje mimoriadne humánna a originálna aktivita pre ktorúkoľvek znevýhodnenú skupinu obyvateľstva – deti, starší ľudia, ťažko zdravotne postihnutí, marginalizované skupiny obyvateľstva a podobne.

Nominácie prijímalo ministerstvo do konca júna, potom ich vyhodnocovala odborná komisia. Tá posudzovala najmä efektivitu, kreativitu a adresnosť činností, kvalitu poskytovaných služieb a mieru vplyvu na zlepšenie životnej situácie občanov.