Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

M. Krajniak predložil na rokovanie vlády príspevok 333 eur na dieťa

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR - Martin Baumann

Cieľom návrhu nariadenia je zabezpečiť finančnú pomoc rodinám zasiahnutým opatreniami na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19.

Bratislava 22. júna (TASR) - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) predložil na rokovanie vlády materiál, ktorý hovorí o jednorazovom zvýšení pomoci v hmotnej núdzi o 333 eur na každé nezaopatrené dieťa žijúce v domácnosti, ktorej sa poskytovala pomoc v hmotnej núdzi v období počas krízovej situácie. Kabinet by mal o návrhu rozhodovať v stredu (23. 6.).

"Cieľom návrhu nariadenia je zabezpečiť finančnú pomoc rodinám zasiahnutým opatreniami na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19, ktoré negatívne postihli aj rodičov nezaopatrených detí," píše sa v materiáli. Keďže prerušením prezenčného štúdia na školách došlo k výpadku alebo zníženiu príjmov domácností a zároveň k zvýšeniu ich výdavkov napríklad na nákup výpočtovej techniky, vznikla podľa rezortu potreba pomôcť domácnostiam najpostihnutejším chudobou. Tými sú podľa tvorcov materiálu objektívne tie domácnosti, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.

"Účelom návrhu nariadenia je čiastočne vykryť finančnú ujmu, ktorú počas pandémie utrpeli, a zabezpečiť tak lepšie podmienky pre nezaopatrené deti v týchto domácnostiach," dodal rezort.

Pomoc rezort zatiaľ navrhuje poskytnúť len domácnostiam, ktoré poberali pomoc v hmotnej núdzi najskôr v marci 2020 a najneskôr v apríli 2021. Argumentuje tým, že ide o domácnosti najpostihnutejšie ekonomickými dôsledkami pandémie nového koronavírusu.

Vyplatenie tejto pomoci deťom z rodín v hmotnej núdzi ukrojí z rozpočtu verejnej správy okolo 4,5 milióna eur. "Uvedený vplyv nie je zabezpečený v rozpočtovej kapitole MPSVR SR a bude potrebné zvýšiť rozpočtovú kapitolu MPSVR SR," dodal rezort v analýze vplyvu na rozpočet.

Opatrenie sa podľa výpočtov rezortu dotkne 13.583 nezaopatrených detí vo vyše 7000 rodinách.