Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

M. Krajniak: Pokračujeme v aktívnych opatreniach na trhu práce

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme Rodina), foto z archívu. Foto: TASR Martin Baumann

Na otázku, či ministerstvo uvažuje aj nad novým projektom v kontexte aktívnych opatrení, Krajniak odpovedal, že tieto projekty sa pravidelne obmieňajú.

Bratislava 4. januára (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR má dobrú skúsenosť s niektorými aktívnymi opatreniami na trhu práce. Plánuje v nich pokračovať aj tento rok. V rozhovore pre TASR to povedal šéf rezortu Milan Krajniak (Sme rodina).

"Sú to vlastne strategicky dve veci, ktoré podporujeme. Po prvé, dávame finančný príspevok na človeka, ktorý sa rozhodne začať fungovať ako samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ako živnostník," uviedol minister s tým, že už druhý rok pre takýchto ľudí funguje vyplácanie jednorazovej injekcie. Potenciálny podnikateľ však musí prísť so základným podnikateľským zámerom, aby rezort vedel, že podpora má zmysel a plány budúceho podnikateľa sú aspoň trochu reálne. "Toto je veľmi dobrý nástroj, ktorý sa nám osvedčil a je po tom veľký dopyt," komentoval minister.

Druhým nástrojom je preplácanie určitej časti celkovej ceny práce zamestnávateľom výmenou za to, že garantujú udržateľnosť konkrétneho pracovného miesta. Takisto to funguje už druhý rok. "Dokopy sme na to dali už viac ako 150 miliónov eur a plánujeme v tom pokračovať aj v tomto roku,“ dodal minister.

Na otázku, či ministerstvo uvažuje aj nad novým projektom v kontexte aktívnych opatrení, Krajniak odpovedal, že tieto projekty sa pravidelne obmieňajú. "Napríklad podporu na základe celkovej ceny práce vždy modifikujeme a stanovujeme na základe aktuálnej situácie na trhu práce," ilustroval minister. Rezort na základe vyhodnotenia zhruba 20 typov projektov, ktoré na Slovensku boli za posledných desať rokov, dospel k tomu, že práve tieto dva nástroje sú najefektívnejšie. "A mimochodom, sú aj najžiadanejšie zo strany potenciálnych zamestnávateľov. Samozrejme, že pokračujeme aj v takých overených projektoch, ako sú rekvalifikácie či ďalšie vzdelávanie, ale to vnímam ako doplnok k týmto aktivitám," uzavrel Krajniak.