Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Krajniak: Navýšili sme sumu posielanú na opatrovateľskú starostlivosť

Na snímke zľava minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Milan Krajniak (Sme rodina) a štátny tajomník MPSVR Boris Ažaltovič počas tlačovej konferencie k postupu pri očkovaní treťou dávkou akcíny proti ochoreniu COVID-19 v zariadeniach sociálnych služieb a predstavení ďalšej finančnej pomoci v rámci projektu: Podpora opatrovateľskej služby II. V Bratislave 7. októbra 2021. Foto: TASR Pavel Neubauer

Podľa predbežných informácií rezortu by sumou 60 miliónov eur malo ministerstvo pomôcť 4100 opatrovateľom, ktorí sa starajú o 6400 klientov.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zvyšuje alokáciu na príspevky na opatrovateľskú starostlivosť priamo v domácnostiach tých, ktorí ju potrebujú z 55 miliónov na vyše 60 miliónov. Ide o tie peniaze, ktoré Európska únia (EÚ) vyčlenila v rámci pokrízového balíka REACT-EÚ. Informovali o tom minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) spolu so štátnym tajomníkom rezortu Borisom Ažaltovičom vo štvrtok pred rokovaním vlády.

"Keďže nám začali chodiť prvé žiadosti na nové kolo, kde sme umožnili registrovať sa a žiadať o pomoc, a tých žiadostí bolo viac, navýšili sme sumu, ktorú posielame na opatrovateľskú starostlivosť, z 55 miliónov na viac ako 60 miliónov eur,"
poznamenal minister.

Podľa predbežných informácií rezortu by sumou 60 miliónov eur malo ministerstvo pomôcť 4100 opatrovateľom, ktorí sa starajú o 6400 klientov.

Ažaltovič pripomenul, že prvé kolo projektu podpory opatrovateľskej služby je už ukončené. "V ňom sa nám prihlásilo 297 žiadateľov, 30 z nich sme zamietli žiadosti. Vysvetlili sme im dôvody a umožnili sme všetkým, aby podali žiadosti v druhom kole," povedal štátny tajomník. So zvyškom bude rezort v týchto dňoch uzatvárať zmluvy. Druhé kolo bude uzavreté počas novembra.