Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

M. Letašiová: Treba vytvoriť podmienky na pochopenie Smart City v SR

Miriam Letašiová, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Turanovič

Cestou, ako to urobiť, je podľa generálnej riaditeľky sekcie podnikateľského prostredia a inovácií Ministerstva hospodárstva SR príprava akčných plánov s konkrétnymi opatreniami.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Je potrebné vytvoriť celoplošne podmienky na to, aby sme najprv pochopili, čo znamená Smart City (inteligentné mesto, poznámka TASR), akú kvalitu života nám ponúka. Povedala to pre TASR generálna riaditeľka sekcie podnikateľského prostredia a inovácií Ministerstva hospodárstva SR Miriam Letašiová.

Cestou, ako to urobiť, je podľa nej to, v čom má ministerstvo veľké skúsenosti. A to je príprava akčných plánov s konkrétnymi opatreniami. "Preto sme sa rozhodli, že sa chceme zamerať na prípravu akčného plánu pre túto oblasť," konštatovala. „Kompletne by to pokrylo vytvorenie podmienok, aby sme nielen mali Smart City na Slovensku, ale aby sme boli Smart Slovensko,“ uviedla generálna riaditeľka. Dodala, že nie je koordinátor na národnej úrovni pre Smart City, tejto téme sa venujú tri orgány štátnej správy.

Samosprávy by si podľa nej mali vypracovať strategický plán formou konceptu Smart City. „Taký audit, aby vedeli, na čo majú, a na čo nemajú. Do tohto procesu sa môžu zapojiť inovatívne malé a stredné firmy alebo start-upy, spoluprácou a koordináciou s inými firmami,“ priblížila. Súvisí to s možnosťou čerpať financie zo štátneho rozpočtu, európskych peňazí, aj s hybridnými formami financovania.

Za jednu z najväčších výziev považuje generálna riaditeľka spracovanie, vyhodnotenie a využívanie tzv. tvrdých dát zo strany samosprávy v reálnom čase, či do budúcnosti.