Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Monti: Zotavovanie európskej ekonomiky ohrozuje stagflácia

Mario Monti, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Stagflácia je stav, keď je inflácia vysoká, ekonomika stagnuje alebo rastie len veľmi slabo a nezamestnanosť zostáva zvýšená.

Rím/New York 5. septembra (TASR) - Stagflácia je najväčším nebezpečenstvom pre zotavovanie Európy, varuje bývalý taliansky premiér Mario Monti.

Monti povedal v rozhovore pre CNBC, že podľa neho je najväčším rizikom ohrozujúcim zotavovanie európskej ekonomiky z koronakrízy stagflácia. Obrovské monetárne a fiškálne stimuly na podporu ekonomík môžu spôsobiť zrýchlenie inflácie. Zároveň sa však zvyšuje počet faktorov obmedzujúcich flexibilitu produkcie.

Stagflácia je stav, keď je inflácia vysoká, ekonomika stagnuje alebo rastie len veľmi slabo a nezamestnanosť zostáva zvýšená.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) spoločnosti IHS Markit pre eurozónu, ktorý meria aktivitu v priemysle aj službách, podľa rýchleho odhadu v auguste klesol na 2-mesačné minimum 59,5 bodu zo 60,2 bodu. Aj napriek zníženiu zostáva vysoko nad 50-bodovou hranicou, oddeľujúcou pokles aktivity od jej expanzie. Mnoho ekonómov však znepokojuje strata dynamiky oživovania regiónu.

Jedným z dôvodov sú aj problémy v rámci dodávateľských reťazcov, ktoré zasiahli európsky výrobný sektor. Navyše, nárast platov môže spôsobiť zvýšenie inflačných tlakov.

Podľa Montiho ekonomiky nielen v Európskej únii (EÚ) môžu začať zažívať elementy stagflácie, ktorou si mnoho krajín prešlo v 70. rokoch minulého storočia. Preto bude podľa neho veľmi dôležitý opatrný, racionálny a koordinovaný prechod od potrebnej veľkej monetárnej a fiškálnej podpory k normalizácii situácie.

Inflácia v eurozóne sa v auguste zrýchlila podstatne prudšie, než sa očakávalo, a dostala sa najvyššie za 10 rokov. Index spotrebiteľských cien v auguste medziročne stúpol o 3 % po náraste o 2,2 % v júli, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat v utorok (31. 8.) vo svojom rýchlom odhade. Ekonómovia počítali so zrýchlením tempa rastu cien len na 2,7 %.

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) sa najbližšie stretne vo štvrtok 9. septembra. Očakáva sa, že bude diskutovať aj o programe nákupov dlhopisov. Analytici však nepredpokladajú, že by ECB ohlásila spomalenie nákupov skôr než v decembri.