Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

M. Morawiecki: Poľsko zníži niektoré dane, aby zmiernilo inflačný tlak

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Inflácia v najväčšej postkomunistickej ekonomike v Európskej únii (EÚ) dosiahla v októbri 6,8 %, čo je najviac za vyše 20 rokov.

Varšava 25. novembra (TASR) - Poľsko zníži daň z benzínu, plynu a elektriny a poskytne domácnostiam hotovostné platby v rámci programu v hodnote až 10 miliárd zlotých (2,14 miliardy eur). Cieľom programu je pomôcť Poliakom vyrovnať sa s vysokou infláciou, uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii premiér Mateusz Morawiecki.

Inflácia v najväčšej postkomunistickej ekonomike v Európskej únii (EÚ) dosiahla v októbri 6,8 %, čo je najviac za vyše 20 rokov. To zaťažilo rozpočty domácností a spôsobilo bolesti hlavy vláde, ktorá je hrdá na to, že dokázala zvýšiť kúpnu silu obyčajných Poliakov pomocou štedrých sociálnych dávok a zvýšenia minimálnej mzdy.

"Poľská vláda koná, aby zmiernila, stlmila tento nárast inflácie," vyhlásil Morawiecki.

Aktuálna prognóza poľskej centrálnej banky počíta tento rok s priemernou ročnou mierou inflácie na rovni 4,9 %, pričom v roku 2022 vzrastie na 5,8 % a v nasledujúcom roku 2023 sa zníži na 3,6 %. Poľská mena zlotý v pondelok (22. 11.) klesla voči euru na najnižšiu úroveň za 12 rokov, čiastočne pre obavy z politického konfliktu Poľska s EÚ, uviedli analytici.

Morawiecki vo štvrtok oznámil, že daň z benzínu sa na päť mesiacov od 20. decembra zníži na minimum povolené v EÚ. Daň z pridanej hodnoty (DPH) na plyn sa od januára do marca 2022 zníži na 8 % z 23 %. DPH na elektrinu v prvých troch mesiacoch 2022 klesne na 5 % z 23 %.

Navyše, domácnosti dostanú finančnú podporu vo forme platieb, ktoré budú závisieť od ich príjmu a ktoré sa budú realizovať v dvoch splátkach v roku 2022.

Vlády v celej Európe aj mimo nej čelia podobným inflačným tlakom v dôsledku vyšších globálnych cien energií a problémov v dodávateľských reťazcoch, ktoré odštartovali blokády na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

(1 EUR = 4,6802 PLN)