Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

M. Remeta sa neobáva, že jeho firma Dúha skončí v konkurze

Miroslav Remeta Foto: TASR

Tvrdí, že ide o špekulatívne konanie.

Bratislava 20. marca (TASR) - Majiteľ stavebnej spoločnosti Dúha Miroslav Remeta sa neobáva, že by jeho firma skončila v konkurze. Pohľadávky, pre ktoré sa začalo konkurzné konanie, považuje za sporné a zaplatiť ich odmieta. Tvrdí, že ide o špekulatívne kroky.

Verí, že Dúha svoju pravdu preukáže v ďalšom konaní pred súdom a konkurzné konanie sa zastaví. Jeho začatie označil na dnešnom stretnutí s novinármi za formálny krok. Firma je podľa jeho slov dostatočne ekonomicky silná a na konkurz nevidí dôvod. Stavby, na ktorých pracuje, ohrozené byť nemajú.

Dúha vidí za konkurzom snahy skupiny firiem vymôcť od nej fiktívne pohľadávky. Má ísť o faktúry za rekonštrukciu jednej z fakúlt Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, ktorá sa financovala z eurofondov.

Stavebná spoločnosť tvrdí, že žilinská firma A.G.P. jej vyfakturovala aj práce, ktoré nezrealizovala. Časť neuhradených pohľadávok následne odpredala, čím vznikli traja vlastníci a mohla tak podať návrh na konkurzné konanie. Dúha odpredaj pohľadávok spochybňuje, podľa Remetu dnes Okresný súd Bratislava I vydal predbežné rozhodnutie, v ktorom s nimi zakázal do rozhodnutia nakladať.


"takýto scenár zneužitia sporných pohľadávok, ich postúpenia či rozdelenia na účely vytvorenia nátlaku prostredníctvom začatého konkurzného konania, skupina rovnakých osôb už v nedávnom období použila vo vzťahu k CI Regio, s.r.o., firme patriacej do portfólia spoločnosti Dúha," napísala stavebná firma vo svojom stanovisku. Je presvedčená, že tak, ako v tomto prípade, aj teraz dôjde k rýchlemu ukončeniu konkurzného konania. Avizuje tiež, že prípad posunie na preverenie orgánom činným v trestnom konaní.

Dúha tiež argumentuje, že subdodávateľ A.G.P. si počas realizácie stavby opakovane neplnil zmluvné záväzky, realizoval dielo nekvalitne a s nedostatočnými kapacitami. Tým mala spôsobovať výrazné omeškávania so zhotovovaním prác, ktoré ani v rozsahu zmluvy o dielo nebola schopná dokončiť. Remeta preto poukazuje, že časť prác tak nakoniec museli zabezpečovať sami. Práce, ktoré firma vykonala, mali zaplatiť.

Okresný súd Bratislava I začal konkurzné konanie voči stavebnej spoločnosti Dúha, ktorá sa podieľa aj na výstavbe diaľničného tunela Višňové. Oznámenie dnes vyšlo v obchodnom vestníku.