Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

M. Šefčovič presviedča Kyjev a Moskvu na rokovania o dodávkach plynu

Na archívnej snímke Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Letné inštitucionálne prázdniny nastanú v polovici júna a trvajú do konca augusta.

Brusel 30. apríla (TASR) - Snahou Európskej komisie (EK) je presvedčiť Rusko a Ukrajinu o čo najrýchlejšie uskutočnenie trojstranných rokovaní o dlhodobých dodávkach plynu do Európy. Uviedol v utorok podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár v rozhovore pre TASR pripomenul, že minulý týždeň na summite o Hodvábnej ceste v Číne zastupoval predsedu EK Jeana-Clauda Junckera a mal možnosť hovoriť s viacerými najvyššími predstaviteľmi, vrátane čínskeho prezidenta Si-ťin Pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Využil som toto krátke stretnutie, aby som vysvetlil filozofiu Európskej komisie, že máme veľký záujem na tom, aby sa trojstranné stretnutie Európska komisia - Rusko - Ukrajina realizovalo čím skôr, najlepšie do letnej prestávky. Náš názor je, že jeseň a zima sú za rohom a máme záujem, aby sa rokovania o ďalšom dlhodobom kontrakte na dodávky plynu zintenzívnili a aby sme našli riešenie prijateľné pre všetky tri strany," uviedol Šefčovič.

Letné inštitucionálne prázdniny nastanú v polovici júna a trvajú do konca augusta.

Podpredseda EK dodal, že sa s Putinom dohodol, že pokračovať v komunikácii na túto tému bude s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom. Hovoriť s ním mal telefonicky v utorok podvečer.

Šefčovič v snahe uľahčiť prípravu trojstranných rokovaní, ktoré boli pôvodne naplánované na polovičku mája, v najbližších týždňoch navštívi Moskvu aj Kyjev. Na Ukrajine sa konali prezidentské voľby, nový prezident sa ujme funkcie o niekoľko týždňov a podľa Šefčoviča je aj v záujme ruskej strany rokovať s ukrajinským vedením, ktoré reflektuje výsledok volieb.

Eurokomisia chce dospieť k rokovaniam v priebehu júna, najneskôr do polovice júla. "Po telefonáte zo strany ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana mám ubezpečenie, že Ukrajina akceptuje akýkoľvek termín. Sú ochotní prísť do Bruselu kedykoľvek. Teraz treba komunikovať s ruskou stranou," opísal situáciu Šefčovič.

Spravodajca TASR Jaromír Novak