Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

M. Šefčovič: Rokovania o rozpočte EÚ sú rokovaniami o smerovaní únie

Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

Okrem poslancov Európskeho parlamentu svoj názor môžu vyjadriť aj poslanci národných parlamentov a, samozrejme, zástupcovia členských štátov i Európska komisia.

Brusel 23. marca (TASR) - Hlavnou prioritou EÚ v najbližších mesiacoch budú rokovania o viacročnom finančnom rámci čiže budúcom sedemročnom rozpočte únie. V rozhovore pre TASR to uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

Cieľom je podľa neho pripraviť dohodu, ktorá určí budúce smerovanie únie, už do konca tohto roka.

Ako ďalej povedal Šefčovič, je veľmi dobré, že sa do debát o budúcej finančnej perspektíve zapojili viacerí hráči. Okrem poslancov Európskeho parlamentu (EP) svoj názor môžu vyjadriť aj poslanci národných parlamentov a, samozrejme, zástupcovia členských štátov i Európska komisia.

"Zo strany Európskej komisie sme sa snažili vniesť do diskusie niektoré kľúčové momenty. Prvý bol ten, že sme chceli aj konkrétnymi príkladmi zdôrazniť fakt, že európsky rozpočet prináša väčšiu pridanú hodnotu ako národné rozpočty," povedal Šefčovič.

Okrem toho, ako zdôraznil, sa EK snaží vysvetliť potrebu vytvárania vlastných zdrojov pre rozpočet EÚ a spôsoby, akými sa to dá dosiahnuť.


Zdroje európskeho rozpočtu

"Po prvýkrát sme prezentovali návrh komisie, ako vylepšiť vlastné zdroje európskeho rozpočtu. Na základe našich analýz môžem povedať, že ak by sme sa dohodli na európskej dani z finančných transakcií a dohodli sa s členskými štátmi, že dve tretiny výnosu z tejto dane sa stanú novým vlastným zdrojom európskeho rozpočtu, tak tie príspevky, ktoré musia členské krajiny poskytovať do spoločného rozpočtu EÚ, by sa mohli znížiť o polovicu," zhodnotil Šefčovič návrh EK.


Tu bude player




Práve z tohto dôvodu - významných úspor pre národné rozpočty v období najbližších siedmich rokov - má podľa neho zmysel pokračovať v diskusiách o zavedení dane z finančných prevodov a jej prínose pre rozpočet EÚ. Podľa návrhov komisie by sa jedna tretina z výnosov dane vrátila do národných rozpočtov a dve tretiny by boli v prospech spoločného rozpočtu EÚ.


Národné príspevky

"Otázka národných príspevkov do európskeho rozpočtu často mimoriadne komplikuje negociácie o budúcej finančnej perspektíve. Každé ministerstvo financií hľadí na to, v akej čistej pozícii po ukončení týchto negociácií zostane," upozornil Šefčovič.

Podľa podpredsedu EK je viac ako dôležité, aby všetky strany zúčastnené na debatách o budúcom rozpočte urobili maximum preto, aby sa dohoda zrodila ešte do konca tohto roka, počas dánskeho a cyperského predsedníctva v EÚ.

"Lebo potrebujeme rok 2013 na to, aby sme mohli pripraviť čerpanie celého sedemročného obdobia, aby sme mohli pripraviť aj právne a finančné inštrumenty tak, aby sme mohli čerpať budúci rozpočet v súlade so všetkými pravidlami a bez problémov," uviedol Šefčovič.

Podľa neho by bolo chybou pozerať sa na budúci sedemročný rozpočet únie iba ako na sumu čísel. Lebo samotný rozpočet predstavuje hodnoty, programy a politiky, ktorým sa chce únia v budúcnosti venovať v prospech Európanov. Dohoda o rozpočte v podstate ovplyvní to, akým spôsobom sa bude EÚ vyvíjať, aké zdroje získa pre ekonomický rast, tvorbu pracovných miest a posilnenie konkurencieschopnosti ekonomiky únie vo svete.

"To, ako sa nám podarí negociovať, znamená to, akým smerom sa bude ďalej EÚ vyvíjať," opísal dôležitosť rozbiehajúcich sa rokovaní Šefčovič.