Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Šefčovič sa zúčastní na kongrese baníctva a hutníctva v Kazachstane

Na snímke Maroš Šefčovič. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kazachstan je pre EÚ kľúčovým partnerom v oblasti kritických surovín, ktoré sú nevyhnutné pre úspešné dosiahnutie prechodu na zelené a digitálne hospodárstvo.

Brusel 31. mája (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič vo štvrtok 1. júna navštívi Kazachstan, kde sa zúčastní na kongrese baníctva a hutníctva a nadviaže na implementáciu strategického partnerstva EÚ s Kazachstanom v oblasti surovín, batérií a obnoviteľného vodíka.

Toto partnerstvo v novembri 2022 spustili predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a kazašský predseda vlády Alichan Smajlov. Šefčovičova misia je prvým krokom k praktickému vykonávaniu plánu strategického partnerstva schváleného prostredníctvom výmeny listov medzi Von der Leyenovou a Smajlovom zo 17. mája.

Európska komisia a Kazachstan sa dohodli na zintenzívnení vzájomnej spolupráce v strategických sektoroch vrátane posilnenia energetickej bezpečnosti prostredníctvom rozvoja alternatívnych trás dodávok energie, posilnenia udržateľnej a bezpečnej digitalizácie, zlepšenia dopravných spojení a prechodu na ekologické, udržateľné a klimaticky neutrálne hospodárstvo, ktoré vytvára pracovné miesta pre ľudí.

Kazachstan je pre EÚ kľúčovým partnerom v oblasti kritických surovín, ktoré sú nevyhnutné pre úspešné dosiahnutie prechodu na zelené a digitálne hospodárstvo.

V tejto súvislosti Šefčovič bude svedkom podpisu memoranda o porozumení medzi Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR) a kazašskou národnou ťažobnou spoločnosťou Tau-Ken Samruk (TKS). Zároveň slovenský eurokomisár podpíše list o zámere, v ktorom zopakuje záväzok EÚ preskúmať možnosti užšej spolupráce s EBOR, okrem iného na podporu memoranda o porozumení medzi EBOR a TKS, a v širšom zmysle zabezpečiť realizáciu strategického partnerstva v oblasti trvalo udržateľných surovín, batérií a obnoviteľných vodíkových hodnotových reťazcov medzi EÚ a Kazachstanom.

Šefčovič následne v piatok 2. júna prednesie hlavný prejav na 13. medzinárodnom kongrese ťažby a hutníctva v Astane (AMM 2023). Ide o celosvetové podujatie zamerané na ťažobný a hutnícky priemysel, ktoré sa teší globálnemu uznaniu.

Počas pracovnej návštevy absolvuje bilaterálne stretnutia s kazašským premiérom Alichanom Smajlovom, ministrom priemyslu Maratom Karabajevom a ministrom energetiky Almasadamom Satkalijevom. Stretne sa aj s generálnymi riaditeľmi podnikov z EÚ a Kazachstanu.

Šefčovič s úvodným prejavom vystúpi aj na zasadnutí s názvom Dosiahnutie uhlíkovej neutrality: regionálne skúsenosti a vyhliadky, ktoré je súčasťou prvých dní udržateľnej energie medzi EÚ a Kazachstanom.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)