Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

M. Svrček: Cyklisti sú najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky

Na archívnej snímke poslanec Miloš Svrček. Foto: TASR - Jakub Kotian

Novela zákona bola doplnená o základné kritériá dostatočnosti bočného odstupu.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Cyklisti sú najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky a je dôležité jasne definovať a spresniť odstup pri predbiehaní zraniteľných účastníkov cestnej premávky. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Miloš Svrček (Sme rodina), ktorý sa vyjadril k schváleniu novely zákona z dielne koaličných poslancov o cestnej premávke.

Dôsledkom aktuálneho znenia zákona má byť aj znížená vymáhateľnosť zákona, zlý výklad, ale aj zvýšené ohrozenie zdravia a života cyklistov. "Chcem podotknúť, že navrhovaná úprava nebude mať významný vplyv na plynulosť cestnej premávky, keďže spomalenie vodičov o niekoľko sekúnd je bezvýznamné vo vzťahu k ochrane zdravia a životov tých najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky," povedal Svrček.



Novela zákona bola doplnená o základné kritériá dostatočnosti bočného odstupu. "Bočný odstup teda závisí najmä od rýchlosti, typu vozidla, poveternostných podmienok a od stavu a povahy vozovky. Výslovné uvedenie týchto základných kritérií bočného odstupu zlepší povedomie vodičov o tomto dôležitom aspekte predbiehania, čím môže napomôcť k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky," dodal Svrček.