Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

M. Vetrák: V ťažkých časoch je zodpovedné zdaniť nadmerné zisky

Na snímke poslanec Národnej rady SR Milan Vetrák. Foto: TASR - František Iván

Upozornili, že návrh je výrazne diskriminačný a v súvislosti s energetickou krízou môže byť pre mnohé podniky aj likvidačný.

Bratislava 2. decembra (TASR) - V ťažkých časoch je zodpovedné zdaniť nadmerné zisky mimoriadne bohatých firiem. Uviedol to pre TASR predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Milan Vetrák (OĽANO), v reakcii na zamestnávateľské zväzy, ktoré kritizovali zámer na osobitné zdanenie vybraných podnikov.

"V súčasných ťažkých časoch, keď zažívame niekoľko kríz, považujeme za zodpovedné zdaniť nadmerné zisky mimoriadne bohatých firiem a prostriedky použiť na pomoc ľuďom. Je to správny a hlavne solidárny krok, ktorý urobili alebo plánujú urobiť aj iné krajiny, ako napríklad Nemecko či Veľká Británia. Napokon, na obdobné opatrenia vyzývajú aj významné medzinárodné organizácie," spresnil Vetrák.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Asociácii priemyselných zväzov a združení (APZD), ako aj v Americkej obchodnej komore v SR (AmCham), ostro kritizujú zámer koaličných poslancov z hnutia OĽANO na osobitné zdanenie vybraných podnikov.

Upozornili, že návrh je výrazne diskriminačný a v súvislosti s energetickou krízou môže byť pre mnohé podniky aj likvidačný. Najväčšie zamestnávateľské organizácie navyše zdôrazňujú, že na Slovensku už mesiace opakovane dochádza k obchádzaniu riadneho legislatívneho procesu a zneužívaniu postavenia koaličných poslancov. Žiadajú o okamžité stiahnutie návrhu zákona z rokovania parlamentu.