Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

M. Viskupič: Zvýšená DPH nie je riešenie, výber nemusí stúpnuť

Na snímke zľava poslanec Marián Viskupič, archívna foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Viskupič súčasne poznamenal, že v kríze mali ľudia menej možností míňať a ich úspory sa zvýšili.

Bratislava 4. mája (TASR) – Zvýšená daň z pridanej hodnoty (DPH) nie je riešenie. Pri vyšších sadzbách nemusí výber DPH stúpnuť, malo by to tiež negatívny vplyv na konkurencieschopnosť. Uviedol to v utorok šéf parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Priblížil, že 25-percentná DPH je číslo, ktoré šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík počul priamo od ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Ten informácie o tom, že takéto zvýšenie navrhol, považuje za "blud".

"Výber DPH sa vyvíja dobre a základné pravidlo je, že keď niečo funguje, nemeňme to," podotkol Viskupič. Podľa neho sa môže stať, že výber by pri vyšších sadzbách klesol alebo by nestúpol. Zdôraznil, že je fakt, že zvyšovaním DPH rastie ochota firiem vyhýbať sa plateniu daní. Vo výsledku tak podľa jeho slov štát o DPH prichádza a rastie sivá ekonomika.

Podotkol, že ak by zvýšili DPH, musí sa to preniesť do cien a platiť to budú všetci občania. Najvyšší dosah by to tak podľa neho malo práve na nízkopríjmové skupiny. Upozornil, že zvýšením DPH tiež narastie ochota ľudí ísť si nakúpiť za hranice. Môže sa tak znížiť aj konkurencieschopnosť obchodníkov voči zahraničiu. Rastúce dane podľa Viskupiča môžu znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky.

Zároveň poukázal na to, že veľa Slovákov odchádza študovať či pracovať do zahraničia a nechcú sa vrátiť. "Ak si to ešte zhoršíme, to chcenie bude ešte nižšie, aby sa ľudia vrátili," podotkol. Dodal, že ak ľudia odídu do zahraničia, nezáleží, koľko sa narodí, pretože slovenskej ekonomike to nepomôže.

Viskupič súčasne poznamenal, že v kríze mali ľudia menej možností míňať a ich úspory sa zvýšili. Teraz by podľa neho bolo dobré, aby ľudia svojimi výdavkami rozprúdili ekonomiku. Uvažoval by preto skôr opačne, smerom k zníženiu DPH.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v utorok označil informácie o tom, že navrhol zvýšiť DPH na 25 % za "blud". "Nikde som to nepovedal, len, bohužiaľ, áno, náš koaličný partner, ktorý tu nie je, to pustil do obehu, lebo potreboval zrejme, neviem, čo tým chcel dosiahnuť," vyhlásil Matovič v utorok na tlačovej konferencii po hlasovaní o programovom vyhlásení vlády (PVV). Naznačil však, že v PVV je napísané, že vláda zvýši zaťaženie spotreby a zníži zaťaženie ceny práce. "Napríklad aj DPH je zaťaženie spotreby a zníženie zaťaženia ceny práce je, keď zvýšite daňový bonus rodičom," podotkol s tým, že ak by sa také niečo sa dialo, bolo by to v súlade s PVV.

Viskupič skonštatoval, že 25 % je číslo, ktoré počul Sulík priamo od ministra financií. "Ani pán premiér nevyvrátil túto informáciu na stretnutí klubu," skonštatoval s tým, že sa to dá vypočítať aj zo statusu ministra financií, kde naznačil zvyšovanie DPH. Zdôraznil, že v PVV je aj to, že sa nebude zvyšovať daňovo-odvodové zaťaženie, čo je podľa neho kľúčové.