Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

M. Zeman podpísal štátny rozpočet a vymenoval nových členov Rady ČNB

Český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Schválený deficit za tento rok je vo výške 375 miliárd korún.

Praha 14. decembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v stredu podpísal zákon o štátnom rozpočte na rok 2023 s deficitom 295 miliárd korún (približne 12 miliárd eur). Ocenil medziročné zníženie schodku, i keď to podľa neho nestačí. Zároveň vymenoval nových členov Rady Českej národnej banky (ČNB) a jej viceguvernéra, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Oceňujem, že v porovnaní s deficitom na tento rok je deficit na budúci rok o 80 miliárd nižší, ale je to veľmi málo. Svoje výhrady k zrušeniu superhrubej mzdy si ponechávam," povedal Zeman.

Schválený deficit za tento rok je vo výške 375 miliárd korún. Vláda pri predkladaní rozpočtu na budúci rok za svoje priority označila podporu obyvateľov v súvislosti s rastom cien a energetickou krízou a tiež pokrytie výdavkov spojených s vojnou na Ukrajine.

Český prezident okrem toho dokončil významnú obmenu Rady ČNB, keď za nových členov vymenoval predsedu predstavenstva štátnej poisťovne EGAP a člena Národnej ekonomickej rady vlády Jana Procházku a šéfa Úradu rozpočtovej rady Jana Kubíčka. Viceguvernérom sa stane doterajší člen Rady ČBN Jan Frait.

"Snažte sa o čo najintenzívnejšiu komunikáciu s vládou a najmä s ministerstvom financií. Presviedčajte ju, že politické hľadiská sú síce dôležité, ale je potrebné rešpektovať aj hlas ekonómov a teda aj ČNB," povedal novým členom Rady Zeman.

"Absolútnou prioritou je teraz pre nás zníženie inflácie," vyhlásil guvernér ČNB Aleš Michl. Prognóza ČNB podľa neho očakáva, že za rok a pol bude obnovená cenová stabilita v Českej republike. Okrem toho sa chce centrálna banka zamerať na udržanie pevnej koruny a zabrániť jej výkyvom.

(1 EUR = 24,287 CZK)

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)