Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

MAAE: Irán zvýšil svoje zásoby vysoko obohateného uránu

Na archívnej snímke iránska vlajka veje pred budovou Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni 10. júla 2019. Foto: TASR/AP

Grossi v správe potvrdil, že plánuje ďalšiu cestu do Teheránu s cieľom objasniť sporné otázky.

Viedeň 17. novembra (TASR) – Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v stredu uviedla, že Irán znova zvýšil svoje zásoby vysoko obohateného uránu v rozpore s jadrovou dohodou so svetovými veľmocami z roku 2015.

Podľa dôvernej štvrťročnej správy MAAE pre členov tejto dozornej agentúry OSN má Irán v súčasnosti 17,7 kilogramu uránu obohateného na úroveň 60 percent, čo je nárast o takmer osem kilogramov od augusta, píše agentúra AP.

Z tohto uránu možno pomerne ľahko vyrobiť materiál pre jadrové zbrane, čo je dôvod, pre ktorý sa veľmoci snažia iránsky nukleárny program obmedziť.

Agentúra sídliaca vo Viedni tiež uviedla, že naďalej nemôže overiť presné iránske zásoby obohateného uránu, a to pre obmedzenia, ktoré Teherán tento rok zaviedol voči inšpektorom OSN.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi v pravidelnej správe o Iráne uviedol celý zoznam oblastí, ku ktorým nemajú inšpektori prístup. Kritizoval tiež, že pracovníci MAAE sú v Iráne už mesiace vystavení "nadmerne rušivým osobným prehliadkam" zo strany bezpečnostných zložiek, píše agentúra DPA.

Grossi v správe potvrdil, že plánuje ďalšiu cestu do Teheránu s cieľom objasniť sporné otázky. Podľa stredajších správ iránskych médií by sa táto návšteva mala uskutočniť začiatkom budúceho týždňa.

Spolupráca v MAAE je pre Teherán nástrojom tlaku v rokovaniach o záchrane jadrovej dohody uzavretej s USA, Nemeckom, Francúzskom, Britániou, Ruskom a Čínou po tom, ako od nej Washington v roku 2018 jednostranne odstúpil a znova uvalil na Irán ochromujúce ekonomické sankcie. Po niekoľkomesačnej prestávke by rozhovory mali pokračovať vo Viedni koncom novembra.