Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

MAAE potvrdila, že Irán začal obohacovať urán na úroveň 20 percent

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Iránska vláda už predtým naznačila, že v podzemnom závode Fordú plánuje obohatiť urán až na úroveň 20 percent, čo je hodnota, ktorú dosiahol pred jadrovou dohodou z roku 2015.

Viedeň 4. januára (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok potvrdila, že Irán začal s obohacovaním uránu na úroveň 20 percent, informovala agentúra AFP.

"Irán dnes v šiestich centrifúgach v zariadení Fordú začal urán, ktorý už bol obohatený na 4,1-percentný podiel štiepneho izotopu U-235, ďalej obohacovať až na 20 percent," uviedla MAAE vo vyhlásení.

Európska únia v pondelok varovala, že rozhodnutie Iránu opätovne začať s obohacovaním uránu na úroveň 20 percent bude znamenať "značný odklon" od záväzkov Teheránu zakotvených v tzv. jadrovej dohode - Spoločnom komplexnom akčnom pláne (JCPOA) z roku 2015.

Hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella Peter Stano pre médiá uviedol, že Európska komisia (EK) počká na informácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), kým sa rozhodne, aké kroky podnikne v tejto záležitosti. "MAAE je uznávaným nezávislým monitorovacím a overovacím orgánom pre iránsky jadrový program. Na základe jeho hodnotení vychádzame pri prijímaní našich rozhodnutí a našich krokov," spresnil Stano.

Iránska vláda už predtým naznačila, že v podzemnom závode Fordú plánuje obohatiť urán až na úroveň 20 percent, čo je hodnota, ktorú dosiahol pred jadrovou dohodou z roku 2015.

Dohoda medzi Iránom a svetovými veľmocami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.