Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

E. MACHYNA: Mnohé agentúry nezamestnávajú celkom korektne svojich ľudí

Emil Machyna Foto: TASR

Témami stretnutia s predsedom vlády boli podľa jeho slov aj rôzne oblasti zamestnaneckého a podnikateľského prostredia v SR.

Bratislava 3. februára (TASR) – Mnohé agentúry dočasného zamestnávania nie celkom korektne zamestnávajú svojich ľudí. Uviedol to dnes na pôde Úradu vlády SR po stretnutí členov predsedníctva Odborového združenia (OZ) KOVO s premiérom SR Robertom Ficom (Smer-SD) jeho predseda Emil Machyna.

"Otázka agentúr je dnes téma, ktorá je veľmi zložitá. Mnohé agentúry nie celkom korektne zamestnávajú svojich ľudí. Často využívajú niektoré legislatívne medzery a zamestnávajú ľudí rôznymi formami tak, aby obchádzali aj sociálne, prípadne daňové zákony. Svoju ekonomiku si riešia aj cez rôzne náhrady mzdy. Ich zamestnanci tak nie sú sociálne poistení, znižuje sa im istota, keď sú práceneschopní, alebo keď idú do dôchodku," spresnil Machyna.

Témami stretnutia s predsedom vlády boli podľa jeho slov aj rôzne oblasti zamestnaneckého a podnikateľského prostredia v SR, napríklad zákon o konkurze a reštrukturalizácii. "Mnoho firiem totiž dnes neplatí svoje záväzky. Aj po dohode so zamestnávateľmi preto na túto tému určite pripravíme nejaké návrhy riešení, nejaké zmeny," avizoval. Odborári sa v diskusii dotkli aj otázok sociálneho fondu, najmä možného oslobodenia príspevkov z neho od daní a odvodov.

Machyna dodal, že na stretnutí s predstaviteľmi OZ KOVO sa okrem predsedu vlády SR zúčastnili aj minister práce Ján Richter, minister vnútra Robert Kaliňák, minister kultúry Marek Maďarič, podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny a minister školstva Dušan Čaplovič (všetci Smer-SD).

OZ KOVO je odborovou organizáciou podľa zákona o združovaní občanov. Združuje členov predovšetkým z odvetví strojárskeho, elektrotechnického a hutníckeho priemyslu, služieb a verejnej cestnej dopravy, vrátane členov stredných škôl, ako aj členov z iných odvetví. Cieľom OZ je presadzovať oprávnené požiadavky svojich členov, obhajovať ich zamestnanecké, mzdové, pracovné, sociálne, kultúrne práva a záujmy, ako aj základné demokratické a občianske práva v súlade s programom odborového zväzu.