Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Macron a Abe budú na samite G20 rokovať aj o aliancii Renault-Nissan

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si podáva ruku s ľuďmi vedľa prvej dámy Francúzska Brigitte Macronovej na námestí Playa de Mayo v Buenos Aires 29. novembra 2018 Foto: TASR/AP

Aliancia čelí najväčšej skúške vo svojej 19-ročnej existencii po zatknutí svojho šéfa Carlosa Ghosna, ktorého následne obe japonské automobilky odvolali z funkcie predsedu ich predstavenstva.

Buenos Aires 30. novembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa na okraj samitu lídrov skupiny G20 (20 najväčších ekonomík sveta) stretne s japonským premiérom Šinzóm Abem. Budú diskutovať o budúcnosti aliancie Renault - Nissan - Mitsubishi v snahe utlmiť spor o vyváženie moci medzi partnerskými firmami.

Aliancia čelí najväčšej skúške vo svojej 19-ročnej existencii po zatknutí svojho šéfa Carlosa Ghosna, ktorého následne obe japonské automobilky odvolali z funkcie predsedu ich predstavenstva.

Japonské úrady v piatok schválili predĺženie zadržania Ghosna o 10 dní. Čelí obvineniam, že vo výkazoch pre japonské úrady podhodnocoval svoje príjmy a využíval firemné peniaze na súkromné účely. Prokurátori v Tokiu musia proti nemu podať žalobu do 10. decembra alebo ho potom zatknúť pre podozrenie z nových trestných činov.

Ghosnovo zadržanie v Tokiu zanechalo francúzsko-japonskú automobilovú alianciu bez vodcu a hlavného partnera francúzskej vlády, ktorá vlastní 15 % v Renaulte a chce zachovať súčasnú kapitálovú štruktúru aliancie.

Automobilka Renault ovláda spoločnosť Nissan prostredníctvom svojho podielu vo výške 43,4 %, zatiaľ čo Nissan má vo francúzskom partnerovi len 15 % podiel.

Všetky tri spoločnosti vo štvrtok (29.11.) po tom, ako sa ich vedúci predstavitelia stretli v Amsterdame, prvýkrát od zatknutia Ghosna, "dôrazne zopakovali", že sú aj naďalej odhodlané alianciu podporovať.

O revízii kapitálovej štruktúry sa však na stretnutí neprerokovalo, povedal generálny riaditeľ spoločnosti Mitsubishi Osamu Masuko.