Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Maďarská centrálna banka opäť zvyšuje kľúčovej úrokovej sadzby

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Menový výbor Maďarskej národnej banky (NBH) schválil tento týždeň zvýšenie základnej sadzby o 50 bázických bodov na 5,9 %.

Budapešť 2. júna (TASR) - Maďarská centrálna banka pokračuje vo zvyšovaní kľúčovej úrokovej sadzby, ale miernejším tempom ako v predchádzajúcom období. Cieľom sprísňovania menovej politiky je obmedziť infláciu, ktorá by podľa odhadu banky mala v najbližších mesiacoch dosahovať dvojciferné hodnoty. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Menový výbor Maďarskej národnej banky (NBH) schválil tento týždeň zvýšenie základnej sadzby o 50 bázických bodov na 5,9 %. To je polovičné tempo v porovnaní so zvyšovaním sadzieb v predchádzajúcich mesiacoch.

NBH zároveň uviedla, že bude dlhšie udržiavať prísnejšie menové podmienky, aby odvrátila rastúce druhotné inflačné riziká a ukotvila inflačné očakávania.

Vzhľadom na stúpajúce náklady na energie, napätý trh práce, rýchly rast miezd a vojnu na susednej Ukrajine, ktorá podporuje ďalšie cenové tlaky, čelí NBH náročnej úlohe bojovať proti inflácii a zároveň udržať silnú dynamiku ekonomiky.

Forint už tento rok klesol približne o 7 % pre obavy zo sporov s Európskou úniou a zadržiavania príspevkov z eurofondov, zatiaľ čo nové neočakávané dane zamerané na banky a iné spoločnosti, ktoré boli oznámené minulý týždeň, ovplyvnili dôveru investorov.